Nieuw menu Bravis ziekenhuis valt in de smaak

Gezond, vers en met aandacht bereid: dat is het nieuwe voedingsbeleid van het Bravis Ziekenhuis. En dat valt in de smaak. Patiënten zijn enthousiast over de vernieuwde menukaart, waarbij gezonde en zelfgekookte maaltijden centraal staan. “Ik zou het niet erg vinden om nog een dag te blijven”, lacht een patiënt.
Sinds 31 maart krijgen patiënten van het Bravis Ziekenhuis maaltijden die grotendeels in eigen keuken worden bereid. “We zijn vooral gegaan voor gezondere keuzes die echt bijdragen aan het herstel”, vertelt Pieter Zeilstra, hoofd van het facilitair bedrijf. “Minder ongezonde opties, meer vers en voedzaam. Dat is de basis van de verandering.” Achter de schermen is anderhalf jaar gewerkt aan de visie De kracht van gezond en lekker eten, geïnspireerd door het Nationaal Preventieakkoord.
We koken steeds meer zelf
De omslag was eerder al merkbaar in het ziekenhuisrestaurant, legt Martijn Minderhoud, eerste medewerker catering, uit: “In juni vorig jaar zijn we daar gestart. Nu hebben we ook de patiëntenvoeding aangepast.” Friet maakte in het restaurant plaats voor salades en in plaats van een broodje kroket vindt je er een gezonde wrap. De maaltijden voor de patiënten kwamen voorheen grotendeels kant en klaar binnen. Dat is nu wel anders: “We koken steeds meer zelf, dat is niet alleen gezonder, maar ook veel lekkerder. En dat merken we meteen aan de reacties.”
Patiënten zoals Wies Braat beamen dat. “Er is best veel variatie en het ziet er allemaal goed uit”, zegt ze. “Ik kreeg bloemkool, worteltjes, krieltjes met spinazie – heel gezond eigenlijk.” Ook Joop Kosterman is lovend: “Vooral de keuze is fantastisch. En de mensen hier, de bediening en verzorging. Echt perfect.”
Positieve energie
Het cateringteam is dan ook trots op de impact van hun werk. “Het is natuurlijk even wennen, een nieuwe manier van werken”, geeft Minderhoud toe. “Maar het team is heel gemotiveerd en dat zie je terug op het bord én in de sfeer.”
Volgens Zeilstra krijgt het team veel positieve energie van de enthousiaste reacties. “We hebben patiënten bewust gevraagd naar hun mening, en de meeste reacties zijn echt positief. Natuurlijk kun je nooit iedereen 100 procent tevreden stellen, maar dit is een mooie bevestiging dat we op de goede weg zitten.”
Joop Kosterman zou het wat het menu betreft niet erg vinden om nog een nachtje extra in het ziekenhuis te blijven. Wies Braat die een paar kamers verderop ligt: “Als ik geen pijn zou hebben, zou ik hier ook best even willen blijven.”