Woensdrecht

Nieuw monument in Woensdrecht eert 80 Jaar bevrijding met Bren Carrier

Rick Minnebach Rick Minnebach

Aan de Rijzendeweg is een nieuw monument geplaatst ter ere van de 80 jarige bevrijding van de Brabantse Wal. Langs de kruising van de Stompe Torenlaan en de Rijzendeweg staat het militair voertuig, een Bren Carrier, tussen twee roestkleurige gedenktekens. De officiële onthulling van het monument is op 24 oktober. Een week eerder werd het gevaarte geplaatst.

“Ik ben erg tevreden”, vertelt Bart van der Veen voldaan naast de Carrier. Hij werkte samen met de gemeente Woensdrecht en Tummers Metal Solutions. “Wat als een wild idee is begonnen, is dan toch werkelijkheid geworden.” Het voertuig heeft eerst drieënhalf jaar in de tuin van Van der Veen gestaan, voordat het is opgeknapt samen een monteur van Tummers. “Mijn intenties zijn van begin af aan geweest om het in de staat te laten zoals het is. Ik ben van mening dat wanneer je dit gaan conserveren, of helemaal over gaat schilderen, het zijn karakter verliest. Het is nu eenmaal een oorlogswrak: het is oud, het is rot, maar ik vind juist dat het hele verhaal erachter bekrachtigt.”

Het voertuig, een Universal Carrier, is een licht gepantserd rupswagen dat tijdens de tweede wereldoorlog veel is ingezet. De carrier heeft als functie het vervoeren van militairen en materialen, maar werd ook ingezet als radiovoertuig. Het voertuig was standaard bewapend met een Bren machinegeweer, waardoor het naam Bren Carrier draagt.

Black Friday

De Carrier was onderdeel van de slag om Woensdrecht. Bestuurd door de Canadees Eric Richter ging het samen met 1ste bataljon van de Black Watch of Canada op 13 oktober in de aanval tegen de bezetter. In de polder waren de Canadese soldaten een makkelijk doelwit waardoor er veel mannen gewond raakten en sneuvelden.

Wat er precies is gebeurd is onbekend, maar volgens getuigen werd de Bren Carrier uitgeschakeld door een anti-tank granaat aan de oostkant van de Hinkelenoorddijk. Het bataljon leed een verlies van 134 man, waaronder 58 dodelijke slachtoffers inclusief Eric Richter.

Onthulling

Van der Veen verwacht een grote opkomst tijdens de onthulling. “Het gaat een mooie onthulling zijn waar zowel jong als oud bij betrokken is. Er zijn een aantal kinderen die een rol zullen spelen in de onthulling en er komen zelfs vijf Canadese militairen, zowel actief dienende als oud gediende. Dit getuigt van betrokkenheid vanuit Canada. Dat het daar ook nog steeds leeft en dat die mensen ook de moeite nemen om hier aanwezig bij te zijn.”

Het oorlogsmonument wordt 24 oktober officieel onthuld in Woensdrecht op de Rijzendeweg om 18:30 uur.