Putte

Nieuwbouw op Puts landgoed in volle gang

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na ruim vijf jaar voorbereiding is de nieuwbouw op landgoed Bieduinen in Putte van start gegaan. Woon-zorgorganisatie Titurel bouwt daar aan twee gloednieuwe woongebouwen. De voorbereiding ging niet zonder slag of stoot. Want er komt nogal wat kijken bij het bouwen van twee grote panden in een natuurgebied.

Wie een bezoek brengt aan Titurel op het landgoed langs de Putseweg, rijdt eerst over een lange oprijlaan met aan weerszijde een bos. Bieduinen ligt dan ook midden in een zogenaamd Natura-2000 natuurgebied, en daar bouwen doe je niet zomaar. “Met name de stikstofregeling is een hot item”, zegt Erik van den Bergh van Bergh Bouwsystemen. “Dat is de reden dat we vol elektrisch aan het bouwen zijn”, zegt de directeur terwijl hij wijst naar de hijskraan die op stroom werkt.

Stille bouwplaats

Het is een lange weg geweest om alle vergunningen te krijgen, zegt Katrien Muylaert, directeur van Titurel. “Ik ben blij dat we een manier van bouwen hebben gevonden die vriendelijk is voor de natuur en de bewoners”, zegt ze. Doordat er bijna uitsluitend elektrisch gereedschap wordt gebruikt, is de bouwplaats opvallend stil. Op steenworp afstand van het monument waar de cliënten van Titurel nu wonen, ligt een betonnen fundering waar met uiterste precisie houten kolommen op worden geplaatst. Een paar kilometer verderop komt een soortgelijk gebouw. “Dat zorgt ervoor dat we er een extra groep bij kunnen hebben. En meer medewerkers, want voor mee bewoners hebben we meer begeleiders nodig”, zegt Muylaert.

Betrokken bewoners

Titurel geeft langdurige zorg en dagbesteding aan mensen met autisme, psychische problematiek en/of een verstandelijke beperking. Omdat de bewoners zich thuis moeten voelen in het nieuwe gebouw, worden ze betrokken bij de bouw ervan. “Als je zelf een huis bouwt of een tuin aanlegt, dan help je daar aan mee dus onze bewoners helpen mee waar ze dat kunnen. Ze hebben bijvoorbeeld de bouwhekken geplaatst.”

Wandelen in de parktuin

Er wordt gebruik gemaakt van een prefab bouwsysteem. “De voorbereiding heeft lang geduurd, maar nu gaan we als een speer.” Naar verwachting is het eerste gebouw deze zomer klaar. Nadat de bewoners dit najaar hun intrek hebben genomen in het nieuwe gebouw, is het tijd voor de volgende projecten. Zo is het monument hard toe aan een grondige renovatie. Ook wordt er dan geïnvesteerd in een parktuin. “Dat moet de overgang vormen tussen het huis en het bos. Je kunt er theedrinken, wandelen en de kinderboerderij bezoeken. Het wordt echt weer een beetje een kasteeltuin zoals het hoort bij een landgoed”, zegt Muylaert. Met het bouwen, renoveren en aanleggen is Titurel de komende vijf jaar nog zoet.