Klein-Zundert

Nieuwe basisschool voor Klein-Zundert: ‘Moet warmte en rust uitstralen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Ruim anderhalf jaar hebben de leerlingen en medewerkers van de St. Antoniusschool uit Klein-Zundert gebruik moeten maken van andere locaties voor de lessen. Precies één jaar nadat de eerste paal is geplaatst, is afgelopen vrijdag het nieuwe schoolgebouw opgeleverd. Voor de stichting, school en gemeente een mooi moment. “Ik wil hier nu al met de kinderen aan de slag.”

Met alle genodigden loopt directeur Vera Martens door ‘haar’ nieuwe schoolgebouw tijdens de oplevering op vrijdagmiddag. Het bezorgt Martens mixed-feelings. “Het was een hoop geregel. Dat de oplevering dan nu daar is, is fantastisch.” Voor Martens ook wel een emotioneel moment. “Het heeft een hoop tijd en energie gekost om alles in goede banen te leiden.” Zo is de school ruim anderhalf jaar verhuisd naar een tijdelijke locatie. “Dat vraagt zeker ook wat van de leerlingen en hun ouders.” En ook de leerkrachten verdienen lof. “Zij zijn ook erg flexibel geweest de afgelopen periode.”

Mooier dan verwacht

Volgens de directeur is het mooier geworden dan ze had durven dromen. “Ik kan niet wachten om het straks helemaal aangekleed te zien en dat de leerlingen hier aan de slag kunnen gaan.” Ze kijkt dan ook enorm uit naar de blije en nieuwsgierige gezichten van de leerlingen. “Daar doe je het voor.”

Wethouder Judith Kuijpers is ook blij met het resultaat. “Het is erg mooi geworden. De school gaat mooi op in de omgeving”, meent ze. Vooral naar het nieuwe schoolplein, wat later zal worden aangelegd, kijkt de wethouder uit. “Dit wordt meer dan een schoolplein. Het gaat een soort tuin of park worden, waar iedereen welkom is.” Voor Klein-Zundert een grote meerwaarde, aldus de wethouder.

Een plek voor iedereen

De nieuwe school moet toegankelijk gaan worden voor iedereen. Zo is er een lift aanwezig en zijn er tussen de leslokalen speciale prikkelvrije ruimtes gemaakt. Laatstgenoemde is een idee van de leerlingen. “We hebben de leerlingen laten meedenken over wat zij graag in hun nieuwe school willen zien.  Dat vonden wij heel belangrijk.” In de centrale hal is een bibliotheek te vinden, waar kinderen straks hun boek kunnen lezen onder een sterrenhemel. “We hopen op deze manier kinderen het lezen beter kunnen laten beleven.”

Een opmerkelijk feit aan de nieuwe school is dat één klaslokaal op de begraafplaats van het dorp uitkijkt. “Hier hebben we het veel over gehad en goed over nagedacht”, begint de directeur. “Het oude gebouw stond op precies dezelfde plek, dus de kinderen zijn er al wel mee bekend.” Wat het nu anders maakt is, doordat er een verdieping extra is, ze er nu letterlijk op uit kijken. “Wij denken dat we dit mee kunnen nemen tijdens de lessen. Het hoort bij het leven en zaken als deze bespreken we dan bijvoorbeeld tijdens burgerschap”, legt Martens uit.

Volgens de directeur moet de school verder warmte en rust uit gaan stralen. “We hebben gekozen voor neutrale kleuren, zodat kinderen niet overprikkeld worden.” In tegenstelling tot de meeste ruimtes, hebben de toiletten allemaal wél een fel kleurtje gekregen, zoals roze, oranje en groen. “Op deze manier zien de kinderen toch nog wat kleur”, besluit ze lachend.