Moerdijk

Nieuwe coalitie Moerdijk presenteert bestuursakkoord: ‘We gaan door’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Na een zomerperiode waarin de coalitie van Moerdijk opnieuw vorm heeft gekregen, is vrijdagmiddag het nieuwe bestuursakkoord gepresenteerd. Dat gebeurde samen met de (nieuwe) coalitiepartijen VVD Moerdijk, Moerdijk Lokaal, CDA Moerdijk en BBM/BBB Bondgenoot.

Even terug naar het begin van de zomer: Onafhankelijk Moerdijk (OM) gaf het vertrouwen op in de coalitie, die bestond uit OM, VVD en MoerdijkLokaal. De aanleiding van deze situatie: de afwijzing van een vierde wethouder die afkomstig zou zijn vanuit het OM. Bennie Blom, ook onderdeel van Onafhankelijk Moerdijk, is en blijft wethouder.

Een week later werd bekend dat Eef Schoneveld, die in 2022 afzwaaide als wethouder, de vierde plek van wethouder in zou nemen. Net zoals Blom is ook Schoneveld onderdeel van het nieuwe college zónder een partij te vertegenwoordigen. Ook werd de nieuwe coalitie bekend, CDA Moerdijk en BBM/BBB Bondgenoot sloten zich bij de VVD en Moerdijk Lokaal aan.

De afgelopen weken zijn de vier partijen met elkaar in overleg geweest over het bestuursakkoord en hoe ze het de komende anderhalf jaar gezamenlijk gaan doen. “Dat ging eigenlijk heel natuurlijk”, vertelt Erik van der Linden (VVD). Grotere veranderingen in het bestuursakkoord zijn er daardoor niet. “Het is alleen maar wat geactualiseerd.” Daar is bewust voor gekozen. “Omdat we gewoon allemaal dóór willen.”

We zijn blij dat we weer mee mogen doen en de kans krijgen om accent te leggen op onze wensen.

Nico van Drimmelen is fractievoorzitter van CDA Moerdijk. “Wij hebben jarenlang meegeregeerd”, vertelt hij. “CDA is een partij van bestuurders. We zijn blij dat we weer mee mogen doen en de kans krijgen om accent te leggen op onze wensen.” Daarmee doelt hij op een belangrijke groep inwoners voor de partij: de jongeren.

Ondanks dat CDA Moerdijk en BBM/BBB Bondgenoot uitmaken van de coalitie zonder een wethouder in het college, is het toch goed geregeld volgens Van Drimmelen. “Wij zijn gekoppeld aan een wethouder zonder partij, die houdt ons op de hoogte. En natuurlijk kunnen we ook gewoon bij de andere wethouders terecht.”

Lees ook: Onafhankelijk Moerdijk zegt vertrouwen in coalitie op, college komt met reactie Lees ook: ‘En door’ gaat het college van Moerdijk na breuk