West-Brabant

Nieuwe coronaregels uitgelekt: carnaval vieren alleen met testbewijs

Foto: Lisette van Gameren/Nationale Beeldbank

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Als de uitgelekte kabinetsplannen voor het nieuwe coronabeleid doorgaan, hebben de carnavalsvierders een probleem. Er zou vanaf 25 februari, twee dagen voor het volksfeest begint, een 1G regel gaan gelden voor evenementen. Dat houdt in dat iedereen alleen toegang verleend mag krijgen op vertoon van een negatieve test. In de regio wordt verschillend gereageerd op het nieuws.

Er zijn hoopvolle signalen gelekt in Den Haag maar ook nieuwe scenario’s aangekondigd die menigeen minder vrolijk stemmen. Velen zullen het fijn vinden te vernemen dat het kabinet nog vóór maart graag een einde ziet aan maatregelen als het coronatoegangsbewijs en de anderhalve meter (bron: NOS en RTL nieuws). Minder leuk is de regel die moet gaan gelden voor evenementen en festivals. Die zijn alleen nog toegankelijk voor wie een geldig testbewijs kan laten zien.

Verhoudingen zoek

Twee dagen voor carnaval begint, op 25 februari, moet de nieuwe maatregel ingaan. Volgens Bas van Oevelen, voorzitter van de Stichting Vastenavend, wordt het Bergse leutfeest zo wel erg lastig te houden, in ieder geval op straat. Hij ziet nog niet meteen in hoe dat te organiseren valt. De bestuurder noemt de verhouding zoek tussen de maatregelen en de praktijk. “Iedere dag vijfduizend PCR testen? Er lagen meerdere scenario’s klaar voor het feest maar deze zagen we niet aankomen.” Natuurlijk wacht de organisatie de officiële aankondiging van de maatregelen nog even af maar of er veel te doen zal of kan zijn op straat is dus de vraag.

‘Spannend’

Het bestuur van Stichting Carnaval Roosendaal houdt iets meer slag om de arm. Voorzitter Jacqo van Gastel vindt het nog te vroeg om er veel over te zeggen. Wel meldt hij dat er achter de schermen druk wordt overlegd. Hij noemt het fijn dat er bij de horeca binnen waarschijnlijk snel weer meer kan, maar wil nog geen officiële uitspraken doen over wat er op straat mogelijk zal zijn. “Het wordt spannend de komende weken.”

‘In kaart brengen wat kan’

Namens Carnavalsstichting d’Ossekoppen uit Ossendrecht laat secretaris Nick Hoogerwerf weten dat het bestuur zich er nog niet te veel over uit wil laten. “Wel zetten deze geruchten ons aan het denken en er wordt momenteel hard gewerkt achter de schermen om verschillende scenario’s in kaart te brengen. Het is goed om te horen dat er waarschijnlijk meer mogelijk zal zijn in de horeca. Dit biedt meer kansen voor onze horecaondernemers.”