Moerdijk

Nieuwe fabriek in Moerdijk zet afvalplastic om in grondstof voor nieuwe producten

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In Moerdijk is vrijdag een nieuwe fabriek geopend die plastic afval kan omzetten in een herbruikbare grondstof. Met deze Market Development Upgrader (MDU) kan plastic dat eerst niet of nauwelijks te recyclen was, alsnog chemisch worden gerecycled. Volgens Shell is dit een belangrijke stap voor een circulaire economie, waarbij plastic niet langer afval is, maar een grondstof.

Richard Zwinkels, General Manager van Shell Chemicals Park Moerdijk, legt uit dat de fabriek plastic afval omzet in pyrolyseolie, een grondstof voor het maken van nieuwe basischemicaliën. “We halen plastic uit het afval dat nu meestal wordt verbrand”, zegt hij. “Deze fabriek zuivert de olie, zodat die geschikt is voor verdere verwerking in onze krakerinstallaties. Hiermee zetten we een nieuwe standaard in de recyclingsector.” De fabriek kan jaarlijks ongeveer 50.000 ton plastic verwerken, vergelijkbaar met het afval van zo’n 2,5 miljoen Nederlanders.

Voedselverpakkingen

Paul de Hoog, Business Opportunity Manager bij Shell, is apetrots op de nieuwe fabriek. “Dit is eigenlijk een soort grote wasmachine voor plastic”, zegt hij terwijl hij naar de installatie wijst. “Het plastic dat we binnenkrijgen, zit nog vol met voedselresten, stickers en kleurstoffen. Onze installatie haalt al die vervuiling eruit. Zo kunnen we van dat schone plastic opnieuw producten maken, zoals voedselverpakkingen die nu nog uit fossiele brandstoffen worden gemaakt.”

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei kwam vrijdag ook een kijkje nemen bij de nieuwe fabriek. Het is volgens haar een belangrijke stap voor Nederland: “Dit soort innovaties zijn nodig om plastic afval om te zetten in nieuwe producten en minder afhankelijk te zijn van fossiele grondstoffen.”

Iedereen moet meewerken, van consumenten tot bedrijven

Shell werkt samen met andere bedrijven en afvalverwerkers om plastic afval steeds beter te scheiden en om te zetten in bruikbare grondstoffen. Richard Zwinkels benadrukt: “Iedereen moet meewerken, van consumenten die afval scheiden tot bedrijven die gerecyclede materialen inzetten. Zo kunnen we samen zorgen dat plastic een hernieuwbare grondstof wordt in plaats van afval.”