Roosendaal

Nieuwe kans om te praten over toekomst Kroeven

Artists impression van de nieuwe Brink in het hart van de Kroeven.

Artists impression van de nieuwe Brink in het hart van de Kroeven.

Herbert Kats Herbert Kats

Begin 2025 krijgen bewoners van de Roosendaalse Kroeven opnieuw de kans om over de wijk van gedachten te wisselen. Er was onrust, verwarring en een roep om meer informatie over de nieuwe wijkvisie, weet de gemeente. ‘Valse start, maar hoop op een goede afloop’, vat buurtbewoner Toine Theunis de ontwikkelingen samen.

In de wijk leefde aanvankelijk het idee dat er vooral over de ontwikkelingen rond de (nieuwe) Brink gepraat zou worden. De meer-omvattende term gebiedsvisie zei menigeen weinig tot niets.

De PvdA, die vragen had gesteld, kan nog niet helemaal plaatsen wat de bewoners nu mogen verwachten, zegt raadslid Björn Rommens. “Dit is een soort van opnieuw…”, probeert hij. “Maar het is goed dat ze toegeven dat het niet helemaal goed ging”, verwijst de PvdA’er naar problemen rond communicatie en verwachtingen. Rommens hoopt dat dat komend jaar beter gaat. Hij ziet tekenen dat de gemeente inziet wat het effect kan zijn van ‘jargontaal’.

Toine Theunis vond het als oud-wethouder interessant om nu eens ‘aan de andere kant’ van de tafel te zitten, meldt hij als wijkbewoner desgevraagd. De oud-politicus is helder: “Mensen werden geconfronteerd met een gebiedsvisie. ‘Er móeten 350 woningen verdwijnen en er kómen blokkendozen met 3, 4 lagen’. Gevolg was huilende mensen. Ik dacht: zo doe je dat niet.”

Hulde

Toch zijn ook de bewonersgroepen inmiddels milder gestemd, weet hij. “Hulde voor de nieuwe burgemeester”, zegt Theunis. Mark Buijs heeft in zijn ogen de aanzet gegeven om de dialoog tussen wijk en bestuurders weer op gang te krijgen. “Een positieve wending”, die de partijen weer met elkaar in gesprek heeft gebracht. Evengoed met een een waarschuwing: “De gemeente moet aan de voorkant van zo’n proces duidelijk zijn over het kader.”

De bewoners gaven namelijk aan dat ze graag inspraak hebben over de toekomst van hun woonomgeving. In de wijk leeft de gedachte dat gemeente, Alwel en Groenhuijsen op voorhand afspraken hebben gemaakt over de bejaardenwoningen aan Landjuweel en de aankoop van Amarant. Ook het plan om twee supermarkten aan de President Kennedylaan te concentreren wordt toegedicht aan de gemeente. Dat is níet het resultaat van het raadplegen van de bevolking, stellen de wijkvertegenwoordigers.

Formeel van toon

De vijf bewonersgroepen lieten al weten dat de plannen bij veel inwoners voor onzekerheid en onrust zorgen. Ze vonden de informatie te formeel van toon en bovendien ‘summier en verwarrend’. Dat is ook wat Theunis – die in de werkgroep Landjuweel zit- bevestigt.

Bovendien kregen de bewoners het idee dat er in de visie van de projectleider weinig ruimte was voor hun inbreng. “We voelen ons niet betrokken, gehoord, begrepen of enigszins met respect behandeld. In onze wijk bestaat er weinig tot geen vertrouwen. Een veel gehoorde opmerking is: de gemeente doet toch wat zij wil.”

‘Kaders Participatietraject’

Dat punt raakt ook de uitleg op de PvdA-vragen. De gemeente wil duidelijk de koers aangeven. Maar in het vervolg dient er met name duidelijkheid zijn over ‘de kaders van het participatietraject’ rond de zogeheten gebiedsvisie, zo klinkt het. ”We erkennen de vertraging en de daaruit voortvloeiende onrust en kiezen er daarom bewust voor om een stap terug te doen in het proces.”

Streven blijft wat betreft het gemeentebestuur om uiteindelijk tot een breed gedragen gebiedsvisie te komen. “We houden vast aan de verschillende concepten maar staan ook open voor nieuwe input en een verbeterde aanpak”, luidt de toelichting. Hoe dat uitpakt blijkt mogelijk nog voor het eind van het jaar, als de echte ‘doorstart’ van het overleg op de agenda komt.

Lees ook: Sloop De Brink maakt emotie los: ‘Ik heb het nog gebouwd zien worden’