Nieuwe locaties en genres in de achtste Cultuur-Carrousel van Bergen op Zoom
Zangeres Mascha Gladdines uit Bergen op Zoom
Het is de Cultuur-Carrousel in Bergen op Zoom ook dit jaar gelukt weer wat nieuwe dingen te laten zien. Tijdens de Cultuur-Carrousel geven lokale en regionale artiesten een voorproefje van hun komende theaterseizoen. In deze achtste editie zijn er twee nieuwe locaties: de Stadsburger en de synagoge. En er staat voor het eerst ook Afrikaanse dans op het programma. De Cultuur-Carrousel is op zondag 24 september.
Bij de Cultuur-Carrousel kan het publiek zelf het programma bepalen. Want er zijn optredens op vijf verschillende plaatsen in de binnenstad van Bergen op Zoom. En bezoekers kunnen met één kaartje op alle plekken binnen. “Op elke locatie zijn er twee artiesten, bands of dansgroepen. In de pauze kan het publiek van het ene naar het andere optreden,” legt voorzitter Ad Rooms uit. “Je kunt op die zondagmiddag dus heel wat zien, maar je redt het nooit allemaal. Je zult moeten kiezen.”
Pop van Mascha Gladdines en Fleur van Tienen
De vijf locaties zijn dit jaar de Stadsburger, de synagoge, het Vestzaktheater, het Zwijnshoofd, het Provoosthuis en Café Den Engel. En de Cultuur-Carrousel probeert daar zo verschillend mogelijke genres te laten zien en horen. Maar als het even kan, wel allemaal van eigen Bergse bodem. Of anders toch in elk geval uit de directe omgeving.
In de Stadsburger klinkt die zondagmiddag popmuziek. Daar treden twee Bergse zangeressen op die zichzelf begeleiden op piano. “Mascha Gladdines is een jeugdige zangeres die in het hele land optreedt. Ze is de dochter van de eigenaar van de Stadsburger, dus daar treedt ze ook wel vaker op voor gasten,” vertelt Rooms. “En ook Fleur van Tienen is een jeugdige zangeres in opkomst. Op deze plek hoor je dus vooral moderne popmuziek.”
Luistermuziek en klassiek in de synagoge
De sfeer in de synagoge zal heel anders zijn. “Hier gaat het om echte luistermuziek en klassieke muziek. De synagoge is een mooie plek voor kleine concerten in een serene intieme sfeer,” legt Rooms uit. “Olaf Heijnen brengt daar Nederlandstalige liederen. Het zijn gedichten van Lilian Boudewijn die hij op muziek heeft gezet. Zij is ook een Bergse. Ze verloor haar dochter en schreef daar prachtige gedichten over. Olaf Heijnen maakte daar liedjes van. En Annejo de Keijzer begeleidt hem op viool.”
Het artikel gaat verder onder de foto.
Op andere plekken kan het publiek gewoon binnenlopen. Maar in de synagoge kun je alleen tijdens de pauzes naar binnen. “Hier zijn het echte luisterliedjes en daar wilden we dus geen geroezemoes in het publiek. De synagoge is daar een heel geschikte plek voor,” legt Rooms uit. Violiste Annejo de Keijzer verzorgt ook het tweede optreden in de synagoge. Maar dan samen met Eugene den Hoedt, die gitaar speelt. “Zij hebben speciaal muziek bij elkaar gezocht voor deze plek. Voor een mooi, klassiek concert.”
Voor het eerst African Dance
Het Zwijnshoofd is die zondagmiddag de plek voor Afrikaanse dans en Latijns Amerikaanse muziek. Dans was er al eerder te zien in de Cultuur-Carrousel. Maar het is voor het eerst Afrikaanse dans, gebracht door de groep African Dance. “Dit is ook een nieuw element dat we in het programma hebben opgenomen. We proberen het publiek elk jaar iets nieuws te bieden,” gaat Rooms verder. Van Afrika gaat het naar Zuid-Amerika. “Prueba Mayo en Cees Simons hadden veel succes in het jazz weekend. Dus die wilden we hier ook een plek geven.”
Voor de blaasmuziek is ook een plek gereserveerd. “In Café Den Engel zit het Bergs Blazersensemble. En ook het jeugdorkest van harmonie Kolpings Zonen,” vertelt Rooms. “En in het Provoosthuis speelt de Société Poubelle d’Or. Dat is een orkest met twaalf mensen. Daar is geen plek om steeds alles te wisselen in de pauzes. Dus zij zijn het enige orkest daar.” De optredens beginnen om 14.00 uur. “En het is rond half zes afgelopen. Dan volgt de afterparty in het Zwijnshoofd waar we de cheques uitreiken.”
Opbrengst voor KWF, hospice en Opkikkertje
Cheques uitreiken? Jazeker! Want de Cultuur-Carrousel wordt georganiseerd door de Lions Bergen op Zoom om geld op te halen voor drie goede doelen. “Er komt geld binnen door sponsoring, door de verkoop van loten en door de kaartverkoop. Jaarlijks halen we toch rond de 7.500 euro op voor de goede doelen,” legt Rooms uit. “Dit jaar gaat de opbrengst naar het KWF, Vrienden van Hospice De Markies en stichting ’t Opkikkertje.”
De Cultuur-Carrousel wil dat er meerdere doelen gehaald worden met het evenement. “We zorgen er voor dat er op zondagmiddag weer wat te doen is in de stad, we bieden Bergse artiesten een podium en betalen hen een onkostenvergoeding, we bedienen het goede doel, we bezorgen het publiek een leuke middag en we hopen dat ook de Bergse horeca en winkels nog een graantje meepikken,” somt Rooms op.
Kinderen mogen gratis naar binnen
Op de website vind je het complete programma van de Cultuur-Carrousel in Bergen op Zoom. Kaarten kosten tien euro en kinderen tot twaalf jaar mogen gratis mee met een volwassene. Je kunt ze bestellen bij de leden van de Lions Bergen op Zoom of op de website van de Cultuur-Carrousel. En ook op zondag 24 september kun je nog kaarten kopen bij de entree van de vijf verschillende locaties.
Lees ook: Organisatie Cultuur Carrousel teleurgesteld: ‘Waarom wij niet en PopMonument wel?’