Nieuwe machine in Bravis kan vaker en sneller testen op coronavirus
Bram Diederen van Microvida bij testmachine corona
Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal kan sinds dinsdag veel sneller en veel vaker testen op het coronavirus. Het ziekenhuis heeft een nieuwe machine die al binnen 4 uur een testuitslag heeft. Dat duurde tot nu toe 8 tot 12 uur. Ook kan deze machine elke dag 1500 tests doen. Dat waren er eerst 4 à 500.
Arts-microbioloog Bram Diederen is trots dat het Bravis ziekenhuis in Roosendaal de bijzondere machine in huis heeft. Volgens het ziekenhuis zijn er in Nederland maar 3 van deze apparaten. En is het dus bijzonder dat er eentje bij Bravis in het Microvida-laboratorium staat. De machine kan veel sneller testen of iemand besmet is met het coronavirus dan het Bravis-personeel tot nu toe kon. Eerst moest je 8 tot 12 uur wachten op de uitslag, nu heb je die binnen 4 uur.
Al het lab-werk in 1 machine
“Het ziet er echt heel goed uit”, constateert Diederen. “Hiervoor was het hele testproces uiterst complex. We hadden een zelf ontwikkelde methode die over ons hele routinelab liep. Elke handeling was mensenwerk met het overbrengen van vloeistof met een pipet, lopen, meerdere machines en veel analyseren. Alles wat we normaal in het laboratorium doen is nu bijna gecomprimeerd in één apparaat waarin alles gestroomlijnd verloopt.”
Elke anderhalf uur 96 testuitslagen
De bloedmonsters moeten nog wel voorbereid worden. Maar de laboranten van het Bravis kunnen de bloedmonsters nu continu in de machine zetten. “Daarna gaat het vanzelf”, aldus Diederen. “De eerste run van 96 monsters duurt 3,5 uur. Daarna volgen er elke 1,5 uur 96 uitslagen. Als een monster nu bijvoorbeeld om 12.00 uur binnenkomt, dan zou de uitslag rond 16.00 uur bekend moeten zijn.” Als een bloedtest voorrang moet krijgen, dan kan deze machine dat ook regelen.
Minder stress in het laboratorium
De nieuwe machine kan per dag zo’n 1500 bloedmonsters verwerken. Met de oude methode kon het Bravis maar 400 tot 500 tests per dag doen. “Maar dan was het echt stressen,” vertelt Diederen. “Het apparaat heeft op het laboratorium veel rust gebracht. De coronadiagnostiek heeft nu een eigen routing. Het zijn veel monsters, maar omdat het proces nu geautomatiseerd is geeft dat rust. Daardoor valt de stress op de routine-afdeling weg.”
“Laat de monsters maar komen”
De test zelf veranderd niet: het zijn dezelfde tests als in de oude methode. Dat zijn de tests die aangeraden worden door het RIVM en het Erasmus MC. “Alleen gaat het nu sneller en met een hogere capaciteit.” Volgens Diederen kwam de machine precies op tijd, omdat zorgmedewerkers voortaan eerder worden getest. “Daardoor krijgen we meer monsters binnen dan voorheen. De monsters komen van de vier ziekenhuizen die aan ons laboratorium zijn verbonden, huisartsen, thuiszorgorganisaties, verpleeghuizen en GGD. Doordat dit apparaat andere materialen gebruikt, hebben we geen capaciteitsprobleem. Laat de monsters maar komen.”