Oudenbosch

Nieuwe ‘plantenbakken’ moeten damwanden van meer groen gaan voorzien

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Samen met het Dutch Water Tech, MH Poly en Curio-studenten is de gemeente Halderberge een project gestart om de damwanden van de haven van Oudenbosch te vergroenen. Met de pilot, die donderdag van start is gegaan, kijkt de gemeente hoe zij de haven het beste van groen langs de kant kan voorzien.

Mark den Dubbelen van Dutch Water Tech legt uit dat er eerst samen met Curio- studenten is gekeken naar de mogelijkheden. “We hebben dertig verschillende ideeën aangehoord”, vertelt hij. Uiteindelijk zijn er drie ideeën daadwerkelijk uitgewerkt.

“Ik vind het gaaf om te zien dat ons idee nu werkelijkheid is geworden”, vertelt de 17-jarige Vasil Toshi. Samen met zijn medestudent Tygo Leenders heeft hij een systeem ontwikkeld, waarbij een plantenbak met staalkabels aan de damwand hangt. “Als het water hoger of lager komt te staan, kunnen de bakken mee bewegen”, leggen ze uit.

De gemeente is druk bezig met het verbeteren van de haven. “Dat gebeurt op allerlei verschillende manieren”, legt wethouder Thomas Melisse uit. De gemeente wil zorgen voor een fijn gebied. Met het vergroenen van de damwanden denkt de wethouder dat het uiterlijk beter wordt. “Het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit en hittestress, en het draagt ook nog een stukje bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Damwanden Oudenbosch
De drie verschillende plantenbakken in de haven van Oudenbosch.

Zoek de verschillen

Er worden de komende periode drie verschillende systemen getest. De meest linkse bak is bevestigd door middel van steigerbuizen. “Het geleidingssysteem loopt daar via de steigerbuizen”, legt Van Dubbelen uit. De middelste bak is die van Vasil en Tygo. Deze is bevestigd met staalkabels. Via deze weg kunnen de bakjes omhoog en omlaag met het waterpeil. De meest rechtste werkt met magneten. “De bakjes zitten met magneten vast aan de damwand.”

De aankomende periode moet gaan bewijzen welke van de drie opties de beste zal zijn. “Degene die als beste uit de test komt zal over een grotere lengte te zien gaan zijn”, aldus wethouder Melisse.