Bergen op Zoom

Nieuwe reeks bij Jazz Inside na ‘vliegende start’ in 2023

Herbert Kats Herbert Kats

Kees Theunisse zet vol vertrouwen Jazz Inside voort. Dat betekent dat er na de succesvolle aftrap van vorig jaar vanaf oktober weer een nieuwe reeks is van vier concerten in het Bergse ‘clubhuis’ van Jazz Inside, Gebouw T.

Theunisse deelt dat het eerste jaar de verwachtingen van de organisatie heeft overtroffen. Een vliegende start, zo gezegd. “We hadden op zo’n tachtig mensen gerekend en het werden er 280.” Hij heeft daar ook een goede verklaring voor: “Bergen op Zoom is van oudher een jazzstad. Én onze artiesten zijn van North Sea Jazz-niveau of hoger.”

De locatie typeert Theunisse als een aanprekende Jazzclub. Ofwel in zijn eigen woorden: “Gebouw T blijft ons vaste clubhuis. “Hij heeft ‘warme gevoelens’ na de mooie start in 2023 en kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Wij gaan dit de komende jaren nog wel doen.”

Contacten

Dat Jazz Inside kan pronken met bijzondere artiesten is mede te danken aan slim contacten leggen. “We kijken wie er in de buurt is. En soms bieden artiesten zichzelf aan.”

De Amerikaanse artiest die de aftrap doet voor de tweede editie van Jazz Inside doet Bergen op Zoom aan in het kader van zijn tour door België en Nederland. Scott Hamilton is de naam en hij speelt op zondag 13 oktober. De Amerikaanse Jazzsaxofonist woont overigens tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd door de fameuze Benny Goodman ontdekt en speelde sinds de jaren negentig overal ter wereld. Ook op North Sea Jazz. Hij heeft meer dan 100 albums op zijn naam staan.

Volgende in de reeks is op zondag 8 december het Paradox Jazz Orchestra, dat bestaat uit top-musici uit de lage landen. De band werd in 2019 opgericht door dirigent/saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel. Hun beider doel is om bijzondere en tijdloze jazzcomposities uit de wereld van de bigbandmuziek levend te houden en van een eigen(tijdes) draai te voorzien.

Zondag 23 maart moet nog worden ingevuld, maar op 18 mei volgend jaar is het Angelo Verploegen Kwintet al een zekerheidje. Verploegen maakt ooit naam met zijn sextet The Houdini’s. Hij werd daarna producer en ging in kleine bezettingen spelen. Sinds 2001 ging hij doceren aan conservatoria (Utrecht en Arnhem). Verploegen speelt nog regelmatig bij het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.