Sint Willebrord

Nieuwe serie over Sint Willebrord: geen cliché blijft gespaard

Raymon Mens Raymon Mens

RTL komt met een nieuwe serie over een markant dorp uit onze regio, en ja hoor, het is St. Willebrord. In het voorjaar van 2025 start de real-life soap St. Willebrord: Het Mirakel van Brabant, waarin kleurrijke dorpsbewoners centraal staan. Geen enkel cliché wordt overgeslagen.

De trailer geeft alvast een inkijkje. Een van de inwoners zegt: “Iedereen wordt hier geaccepteerd zoals die is, zolang je je maar aanpast.” In het dorp worden de tuinen met chloor geschrobd, daken gestofzuigd en roken doen de bewoners gezellig in de goed bijgehouden voortuin. De rolluiken? Die zijn dicht in ‘rolluik-city’.

De hechte gemeenschap van Sint Willebrord

Volgens RTL draait de serie om de warme gemeenschap van Sint Willebrord, waar liefde en humor de boventoon voeren. “Niemand wil ooit nog weg uit dit dorp.” De kijker volgt de inwoners in hun dagelijks leven, thuis, op het werk en in de lokale winkels zoals de kledingzaak, slagerij en kapsalon.

Eén van de hoofdpersonages is kapper Dante Deterala van salon Kam & Schaar. In de trailer vertelt hij over de waarschuwingen die hij kreeg voordat hij zijn zaak opende: “Ze zeiden: als ze weten dat je buitenlander én homo bent, steken ze je neer.” Maar het tegenovergestelde gebeurde: “De mensen hier hebben me met open armen ontvangen.”

Iedereen wordt hier geaccepteerd zoals die is, zolang je je maar aanpast.

De liefde voor het dorp staat centraal in de serie. Een vrouw toont zelfs trots haar tatoeage met het woord ‘Theike’ op haar billen. Het bewijs van haar sterke verbondenheid met het dorp in de gemeente Rucphen.

Negatief in het nieuws

Sint Willebrord kwam eerder nog in het nieuws toen een groep bewoners zich hevig verzette tegen de komst van statushouders. Een woordvoerder van de actiegroep, bestaande uit verontwaardigde inwoners, hield zich voor de camera van ZuidWest TV niet in: “Kunnen die mensen hier veilig wonen? Ik denk het niet. Het gaat dan echt uit de hand lopen. Wij zitten niet te wachten op problemen.”

Met St. Willebrord: Het Mirakel van Brabant wil RTL juist een ander verhaal vertellen. Oud-wielrenner Rini Wagtmans benadrukt dat Sint Willebrord trots kan zijn op wat het heeft bereikt: “Het dorp heeft zich ontworsteld aan armoede en is nu een levendig, prachtig dorp.”

De serie gaat in het voorjaar van 2025 in première op RTL 5.

Lees ook: Petitie tegen opvang statushouders: ‘Zitten niet te wachten op ellende’