Nieuwe wensambulance in West-Brabant helpt mensen die bijna overlijden

Stichting Wensambulance Brabant rijdt met 160 vrijwilligers het hele land door. Sinds 27 maart hebben ze een nieuwe wensambulance erbij voor de regio West-Brabant. Toch merken vrijwilligers Peter Bogers en Joop Aarts dat het in de regio nog niet storm loopt met de wensaanvragen.
Veertien jaar geleden is de stichting in Oost-Brabant ontstaan. Met als doel om mensen die terminaal zijn te vervoeren naar plekken waar ze graag voor een laatste keer naartoe willen. Het waarmaken van die wensen is volgens Peter mogelijk door donaties, acties en giften die ze ontvangen. “We staan heel dichtbij mensen waardoor we merken dat ze graag iets geven”, aldus Peter.
Voldoening
Zowel Peter als Joop rijden rond in de wensambulance en hebben al veel wensen in vervulling laten gaan. “We gaan naar theaters, het strand, familie en soms gaan we ook naar het buitenland”, vertelt Peter. Naast een dagje naar een pretpark biedt de stichting ook humanitaire wensen aan. “We nemen dan mensen die bijvoorbeeld in het ziekenhuis liggen en niet zelfstandig naar het afscheid van een dierbare kunnen, mee in de ambulance.” Volgens Peter staan ze daardoor heel dicht bij de families. “Je voelt je er na afloop onderdeel van. Dat is heel bijzonder.”
“Het geeft echt voldoening dat je deze mensen kunt helpen”, gaat Peter verder. Peter werkt al twaalf jaar voor de stichting. “Ik had een artikel in de krant gelezen van iemand die dit werk deed, en ik dacht dat dit wel iets voor mij was. Dat blijkt ook zo te zijn.”
Het is fantastisch om een bijdrage te leveren.
“Ik ben acht jaar actief binnen de stichting”, vertelt Joop. Hij is bij Stichting Wensambulance Brabant gekomen nadat hij verschillende mensen had gesproken die een wens hadden gedaan. “Toen wilde ik het ook gaan doen, als vrijwilliger.” En dat loont volgens Joop: “Wensvragers zijn zo dankbaar dat we hun laatste wens kunnen waarmaken. Ik vind het fantastisch om daar een bijdrage aan te leveren. De lach, een knipoog, dat is zo mooi en soms ook heel emotioneel.”
Langzame stijging
Volgens Joop probeert de stichting meer bekendheid te krijgen door reclame te maken. Toch merkte hij dat mond-op mondreclame heel lastig ging en er weinig wensen komen vanuit de regio. “We willen mensen meer attent maken met het feit dat als ze een laatste wens hebben, ze zich op onze website kunnen aanmelden.” Er is een langzame stijging te zien, maar toch hopen ze op meer wensvragen vanuit West-Brabant.