Bergen op Zoom

Nieuwkomers moeten inburgeren mét Bergse waarden, vindt VVD

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Jim Bernaards, burgerlid van de Bergse VVD, vindt dat nieuwkomers beter moeten inburgeren. Als zij de Nederlandse nationaliteit willen krijgen, moeten zij namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij onder andere voldoende kennis hebben van de Nederlandse maatschappij, om hun inburgeringsdiploma te behalen. Het burgerlid mist de lokale, Bergse waarden in het huidige plan. “Het is belangrijk dat mensen dezelfde waarden delen.”

Volgens Bernaards voelt iemand zich hier het snelst thuis, door te werken. Maar nieuwkomers zouden ook kennis moeten maken met de Vastenavend-cultuur en de gevaren van ondermijning, vindt hij. “Dat zijn vaak dingen die mensen vanuit een hoop landen niet meekrijgen.”

Extra lessen Nederlands

Ook homoseksualiteit wordt in veel landen waar de inburgeraars vandaan komen vaak niet geaccepteerd. “Wij willen dat dat buiten kijf staat.” De VVD wil daarom een gesprek met iemand uit de LHBTQIAP+-gemeenschap of -belangenorganisatie COC verplicht stellen in het inburgeringstraject.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Bergse VVD (@vvdboz)

Verder pleit hij voor extra lessen Nederlands, voor nieuwkomers die moeite hebben om de taal te lezen, schrijven en te verstaan. “We leggen ons niet neer bij te lage kennis van onze taal.”

Positieve effecten

De nieuwkomers worden pas écht Nederlander tijdens een ceremonie, die onder andere vandaag op de landelijke Naturalisatiedag wordt gehouden in het stadskantoor. Hierin leggen zij een verklaring van verbondenheid af. Ze verklaren daarmee te weten dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden voor hen gelden.

Volgens Bernaards heeft een goede inburgering zowel positieve effecten op de nieuwkomers als op de inwoners van Bergen op Zoom. Zeker als zij dezelfde waarden delen, wat zijn partij erg belangrijk vindt. “Zo raken ze niet vervreemd van elkaar, want dat moeten we niet willen.”

Lees ook: Statushouders werken op unieke manier aan inburgeren