Bergen op Zoom

Nieuwsanalyse – Beste Letty… wees eens eerlijk

Stadskantoor Bergen op Zoom

Han Verbeem Han Verbeem

In de parlementaire democratie worden gemeenteraadsleden gekozen en wethouders benoemd, maar ambtenaren hebben het uiteindelijk voor het zeggen. Dat blijkt weer in Bergen op Zoom, waar -naar nu blijkt- zich de afgelopen jaren fout na fout heeft opgestapeld in het ambtelijke dossier over schoenmaakster Ingrid Snepvangers. De gemeente geeft tegengestelde signalen, komt toezeggingen niet na en de gemeentelijk juridisch adviseur dient dubbele belangen. Wethouder Letty Demmers had beter kunnen en móeten weten – zeker gezien haar uitvoerige staat van dienst in het openbaar bestuur.

In een notendop: ruim drie jaar terug raakte Snepvangers in conflict met de verhuurder van een winkelpand op de hoek Sint Josephstraat-Rozemarijnstraat. De dakconstructie zorgde voor lekkages en onveiligheid, bleek uit een bouwkundig rapport. Snepvangers kreeg aanvankelijk de gemeentelijk toezichthouder aan haar zijde maar dat bleek van korte duur. Later beloofde wethouder Demmers haar te helpen met een nieuwe verklaring. Die toezeggingen zijn nooit waargemaakt. De onderneemster verloor uiteindelijk een rechtszaak tegen de verhuurder. Volgens de gemeente zou het dak wél tijdig zijn gerepareerd, wat bewijsbaar niet zo is.

Snepvangers is niet lang daarna uit het pand vertrokken, vele tienduizenden euro’s armer en een illusie rijker. Wat blijft, zijn de vragen. Welk belang dient de gemeente Bergen op Zoom en waarom gaat het college zó om met ondernemers? Snepvangers heeft de gesprekken met de wethouder opgenomen – toch wijst het college alle aansprakelijk van de hand.

Externe deskundigen -waaronder hoogleraren ethiek en rechtspsychologie – kijken kritisch naar de wijze waarop Bergen op Zoom de hakken in het zand zet. Tunnelvisie, overtuigd van het eigen gelijk, bestuurlijk blindvaren op ambtelijke adviezen en bovenal: de politiek van de omlaag kijkende struisvogel, die de kop diep in het zand steekt. Een wethouder die “van toeten noch blazen weet”, stelt een bestuurskundige. De kans is groot dat de gemeente aansprakelijk gesteld wordt voor de geleden schade.

Juist die ambtelijke tunnelvisie heeft Bergen op Zoom vier jaar terug in een bestuurlijke crisis gestort, als gevolg van de bouwkundige missers bij zwembad De Schelp. Het zou allemaal anders gaan, beter, gestructureerd en zelfkritisch. Maar de oude, bestuurlijke hooghartigheid is er nog steeds.

Voor wethouder Letty Demmers is deze bestuurstermijn haar allerlaatste – heeft ze bij haar aantreden in mei 2022 toegezegd. Maar is dit een afsluiting van een loopbaan die je als bestuurder zou willen? Met een staat van dienst als korpschef Zeeland, burgemeester in Reusel-De Mierden en waarnemend burgemeester in Veldhoven en Noord-Beveland?  Beste Letty… wees eens eerlijk.

Fout na fout in wijze waarop gemeente omging met Bergse schoen­maakster (zuidwestupdate.nl)

Sterck spreekt Bergs college aan op behandeling schoen­maakster Sint Josephstraat (zuidwestupdate.nl)

Schoenmaakster Ingrid voelt zich door de gemeente in de steek gelaten (zuidwestupdate.nl)