Nieuwsanalyse – De Bergse politiek is een oorlog zonder winnaars
Politiek is oorlog, in Bergen op Zoom. En daarbij zijn alle middelen geoorloofd, zo blijkt uit het integriteitsonderzoek naar twee raadsleden van GBWP.
De positie van GBWP-raadsleden Omer Duman en Aydin Akkaya staat onder druk. Want recentelijk heeft een onderneming – naar inmiddels blijkt een vastgoedontwikkelaar – geklaagd bij de gemeente over grensoverschrijdend gedrag van het tweetal. De twee zouden geld hebben gevraagd en gedreigd met tegenwerking bij de bouw van een flat in Gageldonk-Oost. Burgemeester Frank Petter kondigt vervolgens een integriteitsonderzoek aan. Daarbij heeft Petter “hoor en wederhoor toegepast bij betrokken partijen en gedurende het proces een logboek bijgehouden met gesprekverslagen en mailwisselingen.” Donderdagmiddag heeft hij het rapport gedeeld met de Bergse fractievoorzitters, onder strikte vertrouwelijkheid en geheimhouding. Enkele uren later staan de bevindingen al online bij de krant.
Al tijdens de loop van het onderzoek sijpelt binnen de politieke wandelgangen het één en ander door over de achtergrond van de kwestie. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 in zicht biedt deze interne informatie een strategisch voordeel. Vervolgens lekt een politicus de ‘sappige details’ door naar BN/DeStem. GBWP-partijleider Arjan van der Weegen en zijn partijbestuur doen aan damage control. Aydin Akkaya legt lopende het burgemeestersonderzoek zijn functies als commissievoorzitter en plaatsvervangend raadsvoorzitter neer. Van der Weegen kan niets anders dan tegenover de krant de details bevestigen – ook al is het onderzoek nog gaande. Integriteit van het lokaal bestuur is de basis van vertrouwen. Vertrouwen in de onafhankelijkheid van bestuur, waarbij alle inwoners onder gelijke omstandigheden gelijke behandeling krijgen. Geen ruimte voor corruptie, voorkeursbehandelingen of vriendjespolitiek.
In opéénvolgende artikelen wordt steeds meer duidelijk over de achtergronden. Het zou gaan om een conflict over de bouw van appartementen aan de Brechterhoeflaan op een nu nog braakliggend terrein achter een autobedrijf. Op dezelfde plaats was drie jaar geleden al een joblodge voorzien, een verblijf voor seizoenarbeiders. Raadslid Duman woont in de directe omgeving en maakt bezwaar tegen het inleveren van woongenot door de nieuwbouw. De komst van de ‘Polenflat’ wist hij met een buurtactie al te voorkomen. Hij schakelt vervolgens partijgenoot Akkaya in om hem bij te staan in de gesprekken met de ontwikkelaar, die in september 2020 plaatsvinden. Ruim een jaar later, in november 2021, komt de kwestie in de openbaarheid.
Nog vóór de publicatie van de inhoud, lekt een raadslid donderdagmiddag opnieuw informatie uit het integriteitsonderzoek naar de krant: het volledige rapport zou zelfs zijn doorgesluisd naar de redactieburelen. BN/DeStem publiceert de opmerkelijkste bevindingen. Zo zouden Duman en Akkaya van de projectontwikkelaar 10.000 euro hebben gevraagd, als compensatie voor geleden schade. Dan zou Duman afzien van verdere bezwaarprocedures die de bouw van de appartementen nu nog in de weg staan.
Omer Duman en Aydin Akkaya hebben forse politieke averij opgelopen en hun politieke toekomst is wankel. Vooropgesteld, het gebruiken van een raadslidmaatschap voor geldelijk gewin is niet alleen ongepast, het is ook strafbaar. Raadsleden leggen bij hun aantreden de eed of gelofte af en beloven plechtig dat ze “rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte hebben aangenomen of zullen aannemen.” Maar échte concrete aanwijzingen van strafbaar handelen zijn er niet, de beweringen van de betrokkenen lijken elkaar ook tegen te spreken – constateert de burgemeester. Toch hebben de raadsleden alle schijn tegen. Op social media is het tweetal op voorhand al veroordeeld.
In een rechtsstaat is echter iedereen onschuldig tot het tegendeel juridisch bewezen is. Een feitenrelaas van de burgemeester is nog geen strafrechtelijk onderzoek. Burgemeester Petter, als voorzitter van de gemeenteraad, ziet geen aanleidingen voor strafvervolging – zo blijkt. Het is aan de Bergse politiek om daar iets mee te doen, of daarin te berusten.
Voor fractievoorzitter Van der Weegen is de discussie in elk geval gesloten, zijn partij trekt lering uit de kwestie. “GBWP heeft onderzoek gedaan, en geconcludeerd dat de twee raadsleden verkeerd en fout gehandeld hebben”, is zijn conclusie. “Zij hebben excuses gemaakt aan de fractie het bestuur en de leden als ook naar de melders. Er zijn consequenties aan hun handelen verbonden en er is beterschap beloofd, welke ons bestuur gaat monitoren.” Het onderzoek van de burgemeester heeft GBWP geen nieuwe inzichten gegeven: “Sterker nog, het bevestigt dat we als partij het goede hebben gedaan.”
Omer Duman en Aydin Akkaya staan midden in de publiciteit maar het raadslid dat de vertrouwelijke informatie heeft gelekt, blijft veilig buiten schot. Het heeft alles weg van een doelgerichte beschadigingsactie om de positie van de grootste Bergse raadspartij te ondermijnen, mogelijk met de hoop om meer eigen verkiezingswinst in 2022. Hoe integer is dát eigenlijk? Het is het nieuwste wapenfeit in een politieke belangenstrijd die alleen maar verliezers telt. De strijd om de stemmen gaat door: op de dag van de presentatie van het integriteitsrapport, is bekend dat nóg een nieuwe lokale politieke partij meedoet aan de Bergse gemeenteraadsverkiezingen: Belang van Bergen op Zoom (BVB), als lokale afdeling van Wybren van Haga’s Belang van Nederland (BVNL). Het belooft een lange, pittige verkiezingswinter te worden.