Nieuwsanalyse – De vlag halfstok, daarin moet geen onderscheid zijn
Uit medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Istanboel hangt de Turkse vlag halfstok bij het stadhuis van Bergen op Zoom. (Foto: Facebook / Gemeente Bergen op Zoom)
Politiek gaat vaak over symbolen met -letterlijk en figuurlijk- vlagvertoon. Zoals het hijsen van de Regenboogvlag op 11 oktober tijdens Coming Out Day. En wat te denken van de vele vlaggen met oranje wimpels die met Koningsdag of tijdens sportkampioenschappen worden gehesen, om nog maar te zwijgen over de vlag die uitgaat bij behaalde diploma’s. Er gelden zelfs nationale vlaggenprotocollen met regels over wat wel of niet mag bij het hijsen van onze driekleur.
Vlaggen duiden ook op woede en onmacht – zoals de omgekeerde Nederlandse vlaggen die het boerenprotest tegen de landelijke stikstofmaatregelen symboliseren. Het omkeren van de vlag van de landsheer zou nog uit de 16e en 17e eeuw dateren, toen landbouwers zich verzetten tegen de hoge belastingen. Vandaag de dag weet niemand dat meer, behalve landbouworganisatie LTO die het nu inzet in een uitgekiende strategie. Onvrede als product, het bestaat.
Ook bij rouw en verdriet dient de vlag tot steun. Terwijl op andere momenten het dundoek juist fier aan top wappert, gaat bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei de nationale vlag halfstok. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de blauw-gele vlaggen niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld.
Bergen op Zoom vlagt op de momenten die er toe doen. Daarom ging woensdag de Turkse vlag halfstok, aan één van de masten voor het Bergse stadhuis. Het is een zeer gewaardeerd eerbetoon aan de slachtoffers van de bloedige aanslag in de winkelstraat van Istanboel en daarmee steunt het Bergse college de duizenden Turks-Nederlandse inwoners van de gemeente. De vraag ligt voor de hand: gaat dan óók de Poolse vlag halfstok, na de raketinslag in Przewodo? In deze escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog lijkt nu ook Polen meegezogen te worden.
Maar nee. Het Bergse college is niet van plan om óók de Poolse vlag halfstok te hijsen, laat een gemeentewoordvoerder weten. Een duidelijke reden kan deze daarvoor niet geven. Het blijkt, Bergen op Zoom heeft geen eenduidig beleid voor dergelijke steunbetuigingen en zelfs een beleidslijn ontbreekt. De Turkse vlag hangt er vooral omdat een aantal Turkse raadsleden daarop -overigens zeer terecht- heeft aangedrongen bij de burgemeester. En helaas zitten er geen Bergenaren van Poolse afkomst in de raad, met een aanzienlijke achterban. Dan was het college voor deze groep mogelijk wat toeschietelijker geweest. Het tonen van compassie voor een bevolkingsgroep is mooi en het verbindt de samenleving. Maar medeleven zou vanzelfsprekend moeten zijn, zonder er om te hoeven vragen.