Heerle

Nieuwsanalyse – De VLP kan het wel schudden, bij de verkiezingen van 2026

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Han Verbeem Han Verbeem

      De gemeenteraad van Roosendaal stemt tegen de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) op een agrarisch perceel in Heerle. Na een fel debat, met de nodige schorsingen en verhitte discussies, wijzen achttien raadsleden woensdagavond het plan af, terwijl zestien vóór stemmen. Roosendaal moet nog steeds vluchtelingen opvangen, maar de grote vraag blijft: waar?

      Coalitiepartij VLP – die het AZC-plan tot het eind toe verdedigt – loopt de meeste politieke averij op. De kwestie heeft de VLP vier raadsleden gekost, de resterende fractie is verdeeld -raadslid Toon Jochems stemt tégen het AZC- en onder de dorpsbewoners van Heerle en Moerstraten groeit het onbegrip. Volgens veel inwoners kan de VLP het bij de volgende verkiezingen wel schudden.

      Gerard de Backer, voormalig VLP-raadslid en inmiddels overgestapt naar BBR, trekt fel van leer. Als uitgesproken AZC-tegenstander deelt hij nu harde tikken uit aan zijn oude partij. De verdeeldheid in de raad wordt er alleen maar groter door. Ook bij VLP groeit de twijfel, Alex Raggers staat voor een duivels dilemma in “dit zwaarste dossier van het decennium”.

      Tegenstanders noemen Heerle een ongeschikte plek vanwege de nabijheid van een vuilstort, snelweg en spoorlijn. Ook wijst De Backer op een mogelijke alternatieve locatie, wat de weerstand verder aanwakkert.

      Zelfs binnen progressieve partijen speelt een moreel dilemma. D66-raadslid Bejar Taher, zelf met een migratieachtergrond, voelt zich moreel verplicht vóór de opvanglocatie te stemmen. De PvdA worstelt met de keuze: vluchtelingenopvang is nodig, maar niet in Heerle, vindt raadslid Bjorn Rommens. Met gemengde gevoelens stemt hij tegen. Middenpartij CDA stemt verdeeld, met twee tegenstemmende raadsleden. Het zijn vooral de raadsleden uit de dorpen die hun tegenstem laten horen. BBR-raadslid Eric de Regt uit Wouw, door ziekte bij het debat verhinderd, komt wél speciaal voor de stemming naar het Huis van Roosendaal. Geen stem mag verloren gaan, nu het er op aankomt.

      Op de publieke tribune breekt de spanning, zodra de stemmingsuitslag duidelijk wordt. Tegenstanders vallen elkaar juichend in de armen, er vloeien vreugdetranen. Het illustreert hoezeer het AZC-dossier leeft en hoe gepolariseerd de discussie is.

      Toch lost de afwijzing van Heerle niets op: Roosendaal moet een alternatief vinden. In buurgemeente Bergen op Zoom houden ze de ontwikkelingen scherp in de gaten. Daar lijkt de komst van een AZC bij Plein XIII beklonken, maar tegenstanders ruiken hun kans nu Roosendaal ‘nee’ zegt. Steeds meer gemeenten kiezen voor het belang van hun eigen inwoners, ten koste van het bredere opvangbeleid.

      Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 op komst blijft de AZC-discussie explosief. Politieke partijen moeten kleur bekennen in een debat waarin maatschappelijke druk en landelijke verplichtingen botsen. De vraag is niet óf Roosendaal vluchtelingen opvangt, maar waar – en met welk draagvlak.