Bergen op Zoom

Nieuwsanalyse – Draagvlak voor Bergs college blijft flinterdun

Het stadhuis van Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

Waar in andere gemeenten de jaarlijkse begrotingsvoorstellen van het college van B&W kunnen rekenen op een ruime raadsmeederheid, is in Bergen op Zoom het draagvlak flinterdun. Donderdag is na een ruim acht uur durend debat -met inbegrip van schorsingen- de meerjarenbegroting vastgesteld met zeventien stemmen vóór en vijftien stemmen tegen. Was Ton Linssen aanwezig geweest, dan had de stemverhouding zelfs zeventien-zestien uitgepakt.

Het blijkt: dezelfde stemverhoudingen ontstaan als bij de motie van wantrouwen, die het Bergse college zes weken geleden ternauwernood overleefde. Daarmee is er feitelijk een coalitie-oppositie in Bergen op Zoom: GBWP, VVD, CDA en D66 tegenover het Links Blok (PvdA, BSD, GroenLinks, SP), Lokaal Realisme, Lijst Linssen en de éénmansfracties van 50Plus en Samen0164.

De tegenstemmers geven bij wijze van stemverklaringen aan waarom ze tegen een begroting zijn, die voorziet in een overschot van ruim drie miljoen euro in 2022. Reinoud Krijnen (Samen0164) wil extra tijd voor de vaststelling, Joost Pals (Lokaal Realisme) heeft moeite met de bezuinigingen op sport -de komende jaren van drie miljoen terug naar een half miljoen, Sander Siebelink (Lijst Linssen) heeft sowieso moeite met elk uitvloeisel uit het Focusakkoord en John Voets (50Plus)… die is gewoon tegen. Onenigheid over de doorvoering van de bezuinigingen, de verdeling van de gelden…. maar vooral draait het om een gebrek aan vertrouwen.

Wethouder Petra Koenders is teleurgesteld dat de linkse partijen om principiële redenen ‘nee’ zeggen tegen de begrotingsvoorstellen. Het is ook lastig uit te leggen aan de provincie. Vóór vrijdag 15 november dienen alle Brabantse gemeenten hun begroting voor 2022 en de daaropvolgende jaren voor te leggen.

Vanuit de raad zijn nog enkele wijzigingsvoorstellen (amendementen) ingediend om de begroting aan te passen. Zo wil D66 geld voor een schone leefomgeving en uitbreiding van de handhaving.  Lokaal Realisme dient amendementen in voor veiligheid, meer boa’s op straat. Daarnaast wil de lokaal-liberale partij een snellere bezuinigingsoperatie bij het cultuurbedrijf. Geen van de amendementen heeft het gehaald, voor nieuw beleid is geen spelbreed ruimte in de vastgetimmerde Bergse begroting.

Moties zijn er wel, maar deze zijn minder verstrekkend. Een hele zwik voorstellen van 50Plus blijkt echter voor de bühne en de fractie haalde ze alsnog van de agenda. Andere moties snijden echter meer hout. Een meerderheid van de raad is het eens met een voorstel van Lijst Linssen om de bouw van het nieuwe Vastenavend-onderkomen uit het slob te trekken. Uiterlijk in januari dient het college een voorstel aan de raad voor te leggen, mét het bijbehorende financiële plaatje.

En daarmee is de cirkel weer rond. Vlak vóór de verkiezingen van maart 2022, en middenin de Vastenavendperiode, stemt de Bergse politiek weer over de bouwkoten met geld dat er eigenlijk niet is. Dat vraagt om creatieve oplossingen. Vastgoed gaat juist in de etalage – zoals de Synagoge die nu voor 79.000 euro’s in de etalage staat. Volgens het Bergse college zijn er mooie voorbeelden in Zeeland, waar stadsgidsen monumenten in eigen beheer hebben. Zoals in Veere en in Middelburg. De kans is groot dat het financieringsvoorstel een sigaar uit eigen doos zal blijken. Een gemeente die vooral faciliteert maar niet betaalt.