Nieuwsanalyse – Geen geld, geen steun, geen wonder
Foto: Pixabay
Een brief van Bergse wethouders aan de gemeenteraadsleden laat er geen misverstanden over bestaan: verder bezuinigen op het gemeentepersoneel is volstrekt onverantwoord. De ambtenaren lopen nu al op hun tandvlees en daarmee komt de uitvoering van ambtelijke taken in gevaar. De noodkreet komt niet voor niets. Met de verkiezingen in aantocht hebben de politieke partijen opnieuw een ongedekte cheque uitgeschreven van 5 miljoen euro voor de nieuwbouw van de Vastenavendbouwkoten. Opnieuw, want exact vier jaar geleden waren er grote plannen voor een nieuw, duurzaam bouwonderkomen voor de wagens van de Vastenavendoptocht – terwijl de noodlijdende gemeente zich dit éigenlijk niet kon veroorloven. De nieuwbouw is er nooit gekomen en van uitstel kwam afstel: het gereserveerde geld is uiteindelijk uit de begroting geschrapt.
Inmiddels, vier jaar verder, kiest de Bergse gemeenteraad voor een scenario om 4,9 miljoen vrij te maken. Geen contant geld, maar financiering in de vorm van een garantstelling. Ditmaal gaat het iets geraffineerder want écht geld komt er nu niet. Het gaat om een onderzoek en de nieuwe raad mag straks, maanden ná het sluiten van de stemhokjes, beslissen of ze de garantstelling afgeven en waar het geld vandaan moet komen.
De huidige vier wethouders vragen feitelijk de raadspartijen nu géén verkiezingsbeloften te doen die ze later niet kunnen waarmaken. De brief leidde dinsdag tot wrevel in de gemeenteraad – D66 had om bespreking gevraagd. Maar de oproep van de wethouders legt tegelijk wél pijnlijk bloot waar het in Bergen op Zoom consequent misgaat. Geld uitgeven dat er niet is. De belastingen verhogen met omgerekend twee leutneutbonnen per huishouden per jaar -zoals de ‘linkse vrienden’ opperen- rekent op een onverbiddelijk ‘njet’ van rechts en lokaal. Het liberale voorstel om te snijden in het minimabeleid valt evenmin in goede aarde. En binnen de lopende begroting is geen haarbreed ruimte. Het lukt het college niet om de businesscases cultuur (jaarlijkse besparing van 1,9 miljoen) tijdig af te ronden. De tonnen die het stadskantoor heeft besteed aan extern ingevlogen managers, hebben weinig resultaat opgeleverd. Afgezien van de ontrust onder het personeel en de imagoschade na het oneigenlijk inzetten van coronasteungelden waarbij een wethouder is gestruikeld.
Het veelbesproken scenario-3 van de herhuisvesting bouwclubs is vooralsnog niet meer dan een feestelijke verkiezingsballon vol gebakken lucht. De vier wethouders zien de bui hangen, ook na opmerkingen van GBWP dat het college in staat moet zijn een oplossing te vinden voor de benodigde 170.000 euro. Het bedrag dat de gemeente sowieso in dit scenario moet investeren als startkapitaal. En volgens Samen0164 kunnen er 100 mensen uit op het stadskantoor. De briefschrijvende wethouders krijgen de bal keihard teruggespeeld: geen boehoe, gewoon uitvoeren wat de raad vraagt. Zie de dekking maar te vinden.
Wat nog rest, is de hoop op een financieel mirakel. Een extra zak met geld van het Rijk, die de gemeente naar eigen inzicht mag besteden. Ruimte voor bouwen is er niet, in het Monopolyspel van de Bergse raad. Géén kanskaart van de VVD, geen algemeen fonds van links en overige fracties. Het college wordt, via de lokale Dorpsstraat, direct terug naar start verwezen – zónder extra geld. Geen wonder.