Bergen op Zoom

Nieuwsanalyse – Met de Vastenavend kijken we tóch anders naar regels

Foto: Zuidwest Update

Han Verbeem Han Verbeem

Wie in Bergen op Zoom een webshop of ander bedrijf wil beginnen vanuit een berging of garage, krijgt van de gemeente steevast de deksel op de neus. Maar met de Vastenavend blijken de regels echter minder strikt. Een particuliere garagebox in de Dubbelstraat doet tussen Neuzebal en het vallen van de Kraai dienst als razend populaire pop-up broodjeszaak. Wat kan hier wél wat elders niet mag?

Het ligt allemaal erg complex, moet een gemeentevoorlichter toegeven. Want de horeca-uitbater die de box gedurende de Vastenavendperiode huurt, krijgt sinds jaar en dag een vergunning om in de garagebox een broodjeskraam te plaatsen. Deze vergunning is echter alleen voor buitenverkoop. “Maar onze handhavers vinden een kraam in een drukke carnavalsstraat niet veilig”, is de reactie. Daarom staan ze de inpandige verkoop oogluikend toe. Zo gaat het al sinds de jaren negentig, en zo gaat het nog steeds*. Wat ooit begon als hobbymatige handel, is nu big business.

Hoe zit het dan met de gebruiksbestemming, de eisen voor toegankelijkheid, brandveiligheid en allerlei andere zaken waaraan het pand zou moeten voldoen? “Een goede vraag”, moet de voorlichter toegeven. De vraag is overigens al vorig jaar tijdens de Vastenavend gesteld, en ondanks herhaalde herinneringen heeft de gemeente Bergen op Zoom nog steeds geen antwoord gegeven.

Bij andere pop-up’s is de gemeente juist erg kien op regels. Twee inmiddels gesloten cafés in de Lievevrouwestraat en één aan de Zuidzijde Haven hebben een vergunning op de drank- en horecawet gekregen omdat op de panden nog een horecabestemming rust. Zou de bestemming al zijn gewijzigd naar wonen, omdat ze binnenkort worden verbouwd tot appartementen, dan was het feest niet doorgegaan, aldus burgemeester Margo Mulder.

Al met al is de gemeente blij met de tijdelijke leuthoreca, want die ontlast de toch al overbezette reguliere cafés – zegt wethouder Dominique Hopmans. Want het aantal horecabedrijven in het Krabbegat neemt al jarenlang af. Extra horeca zorgt daarmee voor spreiding van de Vastenavendvierders.

De drie huidige pop-upcafés zien we volgend jaar niet meer terug, maar er zijn nog andere leegstaande panden in de stad waarop nog onbenutte cafébestemming rust. De kans is groot dat pop-up niet zal verdwijnen uit de Bergse binnenstad – en gezien de populariteit voorziet het in een behoefte van de Bergse leutvierders.

En wat betreft het door de vingers kijken met de vergunningen… misschien is het voor de beleidsmakers- en handhavers op het stadskantoor een aanleiding om ook door het jaar heen soepeler met regeltjes om te gaan. Maar dan óók een oogje dichtknijpen als elders in de gemeente in een garagebox een broodjeszaak, pizzakoerier of snackbar oppopt. Want gelijke monniken, gelijke kappen. Toch?

*) Inmiddels heeft de gemeente laten weten, dat na de Vastenavendperiode het huidige beleid onder de loep wordt genomen.