Roosendaal

Nina Langenberg hielp ruim 40 jaar gezinnen en maakte kinderen weer gelukkig

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Haar naam is al meer dan 40 jaar verbonden met Don Bosco in Roosendaal, waar gezinnen geholpen worden bij de opvoeding. We hebben het over Nina Langenberg, die vorig jaar zelfs een koninklijke onderscheiding kreeg voor haar werk. Maar nu is ze 65 en gaat met pensioen. Als tevreden mens: “Kinderen zitten veel beter in hun vel als ze hier weggaan. Die voldoening is gewoon geweldig.”

Langenberg werkte na haar Hbo-opleiding Jeugdwelzijnswerk eerst anderhalf jaar bij Eurohonk. In dit creatieve centrum organiseerde ze knutselactiviteiten voor kinderen. Toen ze in de krant een vacature bij Don Bosco voorbij zag komen, besloot ze te reageren. Ze werd er aangenomen en bleef er dus ruim veertig jaar.

Werken aan de doelen van het kind, zoals het werken aan zelfvertrouwen

In eerste instantie werkte ze er als pedagogisch medewerker en had ze veel contact met kinderen en hun ouders. Toen de voormalige coördinator met pensioen ging, besloot ze deze taak ook op zich te nemen. “Een hele uitdagende baan.”

Net als bij het creatieve centrum, worden er bij Don Bosco ook veel activiteiten georganiseerd. “Dat zijn middelen om te werken aan de doelen van het kind, zoals het werken aan het zelfvertrouwen.”

Kinderen zitten veel beter in hun vel als ze hier weggaan

In tegenstelling tot Jeugdzorg richt Don Bosco zich overigens op preventie, niet op behandeling. “We geven kinderen die extra aandacht nodig hebben een klein steuntje in de rug.” Zo krijgen ze vaardigheden aangeleerd op sociaal-emotioneel gebied. Het zorgt ervoor dat gezinnen geen gebruik hoeven te maken van hulpverlening. “Kinderen zitten veel beter in hun vel als ze hier weggaan. En het gebeurt regelmatig dat ouders met tranen in hun ogen afscheid nemen. Ze zijn zo dankbaar dat we hun geholpen hebben. Die voldoening is gewoon geweldig.”

Zo klopte er ooit een gezin aan bij Don Bosco, waarvan de moeder verslaafd was. De vader stond er alleen voor in de opvoeding van zijn kinderen, in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. “Als je als kind al zo veel meemaakt op jonge leeftijd, gaat dat niet in de koude kleren zitten.” Dit gezin is een van de vele dat uiteindelijk goed terecht is gekomen door de aanpak van het Roosendaalse ‘preventiehuis’.

Wat is er mooier in de wereld dan gelukkige kinderen?

In haar werk zette Langenberg altijd het kind centraal. Daarom ontving ze vorig jaar een koninklijke onderscheiding van de burgemeester. “Wat is er mooier in de wereld dan gelukkige kinderen, die lekker in hun vel en hun kracht zitten?” Vorig jaar ontving ze een koninklijke onderscheiding van de burgemeester, voor al haar werkzaamheden. Een glanzende kers op de taart, na ruim veertig jaar werkzaam te zijn geweest bij Don Bosco.

Nu ze met pensioen gaat, gaat ze veel reizen samen met haar man. Binnenkort gaat ze op vakantie naar Spanje. De verantwoordelijkheid die ze als coördinator bij Don Bosco had, valt dan eindelijk van haar schouders. “Maar het contact met ouders, kinderen, mijn collega’s, vrijwilligers en alle organisaties ga ik zeker missen.”