Nispenaren geven strijd voor multifunctioneel centrum in kerk nog niet op
Zo’n zeven jaar lang waren de inwoners van Nispen erop ingesteld: ‘hun’ kerk wordt een multifunctioneel centrum. De plannen werden gemaakt, de gemeente ging erin mee. Totdat in december 2022 plotseling de mededeling kwam dat het feest tóch niet doorgaat. “Maar dat geven we echt niet zomaar op hoor.”
Jarenlang leek het zo’n goed idee. De parochie zou voor een symbolische euro de kerk overdragen aan het bestuur van dorpshuis Nisipa. Met hulp van de bank en de gemeente, zou het gebouw zodanig verbouwd worden dat het dienst kan doen als een multifunctioneel centrum. Op de locatie van Nisipa zouden nieuwe woningen gerealiseerd worden. En nu lijkt alles toch niet door te gaan.
Het verdwijnen van de kerk heeft een grote invloed op ons dorp.
Een grote tegenvaller noemen meerdere inwoners van het dorp het. Dat komt mede doordat de goedkeuring vanuit de gemeente er eigenlijk al was. Maar dat akkoord is tóch terug getrokken. De reden? Inflatie en de gestegen bouwkosten. “Je ziet in andere dorpen gebeuren dat de boel dan wordt opgekocht door een projectontwikkelaar”, zegt Claudia Langenberg van het bewonersplatform. “Maar dat zou voor ons betekenen dat de helft van het Kerkplein verdwijnt. Dat heeft echt een grote invloed op ons dorp.”
Zo klein als het dorp is, zo groot is de liefde en het doorzettingsvermogen van de inwoners. Zestien verenigingen en stichtingen sloegen de handen ineen, en zetten een speciale actie op. Gezamenlijk nodigden zij de raadsleden van de gemeente Roosendaal uit, voor een wandeling in hun dorp. “We wilden een laatste ultieme poging doen om te benadrukken hoe belangrijk de kerk is voor ons”, legt een inwoner uit.
De kans op starterswoningen wordt hierdoor nóg kleiner.
Zaterdagochtend was het zover. Van iedere partij was er minstens één raadslid naar het dorp gekomen. De regen viel met bakken uit de lucht en meerdere paraplu’s sneuvelden door de storm. Onder begeleiding volgde een groep van tientallen mensen de wandelroute. Op verschillende locaties stonden Nispenaren klaar om te vertellen wat voor hun de consequenties zijn als de kerk dichtgaat. “De kans op starterswoningen wordt dan nóg kleiner”, vertelt Giel van Wesel van Vereniging B(eh)ouwt Nispense Jongeren . “Het woningaanbod is hier al zo schaars en de ruimte is al zo beperkt.”
Ook voor de Harmonie Sint Caecilia is de kerk van groot belang. “We hebben soms optredens met een groot en hoog decor”, vertelt voorzitter Stan Verduin. “Dat kan alleen in de kerk. Het zou zo jammer zijn als we dat verliezen.” Stichting Cultureel Nispen kan zich daar alleen maar bij aansluiten. “Normaal treden wij op in het openluchttheater, maar bij slecht weer mogen we van de kerk gebruik maken. Waar moeten we dat straks dan doen?”, licht ‘dorpsverteller’ Edwin Schepers toe.
Het geld maakt deze situatie zo complex.
Dat het doorzettingsvermogen van de dorpelingen over is gekomen bij de raadsleden, was al vrij snel duidelijk. “Nispen verdient een goed hart, waar alle bewoners, stichtingen en verenigingen samen kunnen komen”, concludeert raadslid Björn Rommens (PvdA). “Het geld maakt deze situatie zo complex.” Dat kan VLP-lid Gerard van Zalingen beamen. “Het gaat om kosten van meer dan twee ton per jaar. Als we zulke bedragen op tafel leggen voor een klein deel van onze inwoners, dan moet de rest van de inwoners het daar ook mee eens zijn.”
“De laatste tien jaar hebben de inwoners van Nispen zoveel zelf geregeld, van de renovatie van het Kerkplein, tot de realisatie van de nieuwbouwwijk ‘Rozenakker’. Of het zelf-ontworpen openluchttheater, daar hebben we in 2015 zelfs de Brabantse Dorpen Derby mee gewonnen. Hopelijk hebben we kunnen laten zien én horen hoe het dorp hierover denkt!”, concludeert Nispenaar Richard Konings.
Lees ook: Gemeente zet streep door multifunctioneel centrum in kerk Nispen Lees ook: Geen multifunctioneel centrum in kerk Nispen, parochie is ‘zeer teleurgesteld’