Etten-Leur

Nobelaer staat door tekort voor loodzware klus

Herbert Kats Herbert Kats

De Nobelaer zoekt een weg om nieuwe tekorten voor te blijven. De exploitatie van het culturele centrum in Etten-Leur is doorgelicht door het gerommeerde bureau Berenschot. Alleen al over dit jaar dreigt een tekort van vier ton. Een ingrijpende ‘nieuwe start’ moet de toekomst veiligstellen.

Berenschot komt met concrete adviezen om de exploitatie te optimaliseren, zoals dat heet. In elk geval moet de inkoop van energie en het uitbaten van de horeca op de schop. Zonder nieuwe afspraken zijn ‘ingrijpende maatregelen in het culturele aanbod onvermijdelijk’, is de conclusie,

Toekomstbestendig

Om de bedrijfsvoering structureel in balans te brengen is een toekomstbestendig plan nodig, luidt het advies. Dat wordt de komende maanden door De Nobelaer en de gemeente in samenspraak uitgewerkt en gaat komend jaar naar de raad.

Wethouder Rene Verwijmeren benadrukt dat samen optrekken cruciaal is. “De Nobelaer is van grote waarde voor onze gemeente. Het biedt ruimte voor cultuur, educatie, maatschappelijke activiteiten. En het is een ontmoetingsplek voor jong en oud.” Directeur Wim Staessens sluit zich daarbij aan: “We zijn blij met het gedegen rapport, omdat het een helder beeld geeft van de huidige
situatie en tegelijkertijd een solide fundament biedt waarop we samen met de
gemeente kunnen voortbouwen.”

Onvermijdelijk

De route naar de toekomst zal onder meer ook voorstellen voor nieuwe afspraken over subsidie(s) moeten bevatten. “Zonder zo’n plan is het onvermijdelijk dat er met bepaalde (groepen van) activiteiten moet worden gestopt”, waarschuwt het onderzoeksbureau. Alleen als gemeente en Nobelaer samen mogelijkheden vinden om tekorten als over dit jaar af te dekken kan het huidige acitviteitenniveau gehandhaafd blijven.

Er is een mix van maatregelen nodig. Zelf kan de Nobelaer zo’n 50.000 euro wegwerken door een andere werkwijze in de horeca (andere openingstijden, inzet van bijvoorbeeld vrijwilligers). Berenschot ‘veronderstelt’ in de hoofdaanbevelingen dat de door de gemeente aangekondigd bezuiniging vanaf 2026 achterwege blijft.

Verhuizing

Berenschot ziet dat het cultureel centrum het zwaar heeft sinds de verhuizing naar de nieuwbouw aan de Parklaan in 2022. “De Nobelaer maakte in de afgelopen jaren een ‘perfect storm’ mee door een subsidiekorting, organisatieverandering, een verhuizing, kinderziektes van het nieuwe gebouw en forse inflatie”, haalt het bureau enkele belangrijke factoren aan.

Als aanbeveling krijgt De Nobelaer onder meer mee dat een scherper beeld van de variabele kosten en baten van de bibliotheek raadzaam is. Sommige diensten kunnen mogelijk ook uit andere potjes dan het cultuurbudget worden gefinancierd, oppert Berenschot. Aanrader is ook om de mogelijkheid te onderzoeken of het cultuurhuis de kans bied om landelijke evenementen (jaarvergaderingen, congressen) naar Etten-Leur te halen.