Nominaties voor Roosendaalse Cultuurprijs bekend gemaakt, ondanks corona
De Vrouwen van Wanten wonnen in 2020 de Cultuurprijs Roosendaal (foto: © Cultuurprijs Roosendaal)
Veel culturele activiteiten gingen afgelopen jaar niet door. Toch hebben Cultuur Verbindt Roosendaal en de Gemeente Roosendaal de genomineerden voor de Roosendaalse Cultuurprijs bekendgemaakt. Corona of niet, de prijzen moeten en zullen uitgereikt worden. “Daar bestaat geen twijfel over.”
Er was dit jaar minder te kiezen, alsnog vond de jury het lastig om een selectie te maken. Onder de genomineerden vallen het jaarlijkse lokale makers-festival Op de Grens, een initiatief voor jazzsessies tussen amateurmusici en professionals en de Nieuw Optocht. Dit zijn kleine installaties, waar je met behulp van je smartphone en diverse geluids- en beeldfragmenten de carnavalsoptocht kunt lopen.
Tinderdates
Daarnaast is fotografe en filmmaakster Marieke de Bra genomineerd. Zij maakte een serie zelfportretten over Tinderdates, genaamd ‘Mannen met potentie’. In haar expositie zet ze de man-vrouwverhoudingen in de maatschappij centraal. De foto’s zijn tot half maart te zien in het Tongerlohuys.
Ook multi-instrumentalist Joost Verbraak maakt kans op de Cultuurprijs. Hij heeft zijn eigen studio in ’t Muziekhuis in Roosendaal. Hier speelt hij trompet, trombone, sousafoon, bugel, hoorn, piano, orgel, accordeon en percussie. Vanwege corona moest hij meer dan 150 optredens afblazen. Daarom besloot hij nieuwe muziek te maken.
‘Jeugd in relatie tot erfgoed’
Verder wordt er een Jongeren Cultuurprijs uitgereikt. Fotografe Isa de Jong is een van de kanshebbers. Voor de Heldenketting van Het Zuidelijk Toneel portretteerde ze vijftig Roosendaalse helden. De foto’s, waarmee ze – volgens de organisatie – de maatschappij een spiegel voorhoudt, zijn te zien op de gevel van theater De Kring.
De Jong neemt het op tegen trompettist Jim Wildhagen. Hij speelde de Taptoe tijdens de herdenking van het bombardement van Roosendaal en tijdens de Nationale Dodenherdenking. ‘Een mooi en indrukwekkend voorbeeld van de jeugd in relatie tot erfgoed,’ aldus de organisatie.
Verder zal de Wim Schützprijs uitgereikt worden: een oeuvreprijs, vernoemd naar de oprichter van de school voor Expressie in Roosendaal.
Belang van cultuur onderstrepen
Want corona of niet, de prijzen moeten en zullen uitgereikt worden. “Daar bestaat geen twijfel over,” aldus de organisatoren. Volgens hen is het namelijk ‘dé manier om cultuuraanbieders en -liefhebbers in de gemeente Roosendaal een hart onder de riem te steken en het belang van cultuur nog eens te onderstrepen.’
Twee jaar geleden werd de prijsuitreiking om diezelfde reden verplaatst naar november. Toen wonnen De Vrouwen van Wanten: twee theatermaaksters die hun voorstelling rondom Dodenherdenking – wederom vanwege corona – vertaalden naar een film.
Dit jaar worden de prijzen uitgereikt op 19 maart, in cultuurhuis Bovendonk. De dan geldende maatregelen worden uiteraard in acht genomen. Vanaf Valentijnsdag kan er een maand lang gestemd worden op de genomineerden.
Lees ook: Cultuurprijs Roosendaal gaat naar Vrouwen van Wanten Lees ook: Toch nog een Cultuurprijs Roosendaal: stem op je favoriete genomineerde