Norbertusparochie verkoopt voormalige kerken: ‘We zijn geen vastgoedbeheerders’
De voormalige Sint-Franciscuskerk in Roosendaal | Foto: Google Streetview
De Vlaamse schuur aan de Azurietdijk in Roosendaal is verkocht. Vanaf 1975 deed het dienst als Sint-Franciscuskerk. Vanwege het dalende aantal bezoekers en het fuseren van de parochies van Roosendaal en Nispen, wordt het sinds 2016 niet meer gebruikt voor dit doel. Vlak voor de jaarwisseling is de kerk daarom verkocht.
Voormalig pastoor Ronald van Bronswijk woonde van 2018 tot 2021 in de oude kerk, maar daarna is de schuur leeg komen te staan. “Omdat wij geen vastgoedbeheerders zijn, hebben we het in de verkoop gedaan”, legt huidig pastoor Marc Lindeijer uit.
Het bedrag verdampt waar je bijstaat.
De verkoop van de Vlaamse schuur aan de buurman, die het een private woning laat, heeft de Sint-Norbertusparochie vier ton opgeleverd. “Maar dat bedrag verdampt waar je bij staat”, zucht de pastoor. Zo kost het onderhoud van het dak van de Sint Josephkerk, dat begin vorig jaar forse stormschade opliep, al dik twee ton.
De overige twee ton wordt geparkeerd voor onder meer de renovatie van de gevel aan de sacristie van de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade en een kapel in de Brugstraat. “We zijn nu bezig met het opvragen van offertes.” Lindeijer verzekert dat het om getallen met vier nullen of meer gaat. “Tegenwoordig kan je hier geen klusjesman meer op zetten die dit in zijn vrije tijd doet.”
Lege kerken zijn een dood gewicht.
Overigens is het niet de enige kerk die is verkocht op 29 december. Ook de Moeder Godskerk in de President Kennedylaan is verkocht, voor vijf ton. “Lege kerken zijn alleen maar een last, een doodgewicht.” De Sint-Josephkerk, Onze Lieve Vrouwekerk en de devotiekapel in de stad, blijven wel open voor kerkgangers.
De laatste kerk die wordt verkocht is de Goede Herder in de wijk Langdonk. Dit pand doet nu nog dienst als wijkhuis en wordt verhuurd aan WijZijn Traverse. Doordat de parochie niet meer verantwoordelijk wil zijn voor het onderhoud, gaat ook dit gebouw onder de hamer.
De gemeente wil de sociale functie van het pand, net als de pastoor, wel behouden. In Nispen lukte dat namelijk niet, want er is een streep gezet door het multifunctioneel centrum in de Maria Hemelvaartkerk. Daarom krijgt de gemeente het eerste recht van koop, tegen de getaxeerde waarde.
Geen feesttent of bordeel.
De kerk in de Langdonk kan daarentegen ook gesloopt worden, omdat het – in tegenstelling tot de voormalige Sint-Franciscuskerk en Moeder Godskerk – geen monument is. De nieuwe bestemming voor de Moeder Godskerk is nog niet bekend, maar ook hier wordt gezocht naar een sociale functie voor de wijk.
Een potentiële koper moet namelijk wel voldoen aan een kwalitatief kettingbeding. Dit houdt in dat er respectvol gebruik gemaakt moet worden van de voormalige kerken, legt Lindeijer uit. “Dus geen feesttent of bordeel.”
Lees ook: Gemeente zet streep door multifunctioneel centrum in kerk Nispen