Oekraïners in voormalig Bergs politiebureau, statushouders naar Bozlust
Het voormalige Bergse politiebureau aan de Jacob Obrechtlaan wordt het nieuwe onderkomen voor 76 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Daarmee ziet het Bergse college af van de eerdere plannen om hier statushouders te huisvesten. “Daarvoor is het bij nader inzien niet geschikt”, zegt wethouder Joey van Aken. Daarom gaan 60 tot 80 statushouders (formeel: vergunninghouders) naar Bozlust, het vroegere Stayokay. Hiermee voldoet de gemeente aan de opvangverplichtingen van het Rijk, en – zo benadrukt Van Aken – zónder reguliere woningen aan te hoeven spreken.
Volgens Van Aken is hiermee nu de druk op de woningmarkt weggenomen. In totaal heeft de gemeente dit jaar 216 Oekraïners en 114 statushouders te huisvesten. Op dit moment verblijven al 140 Oekraïense vluchtelingen in het vroegere verzorgingshuis Avondvrede aan het Bolwerk-Zuid. De door het COA toegewezen statushouders komen bij Bozlust terecht in de voormalige recreatiewoningen; 12 gezinshuisjes en 16 kamerappartementen. Momenteel is een aantal recreatiehuisjes nog in gebruik maar de huidige huurders hoeven niet op stel en sprong weg. “We kijken samen met hen naar vervangende woonruimte”, belooft de wethouder.
Medio december komen de eerste statushouders naar Bozlust. De Oekraïners krijgen al vanaf november onderdak in het oude politiebureau. Aan de Obrechtlaan is sprake van opvang en niet van bewoning. Het volledig ombouwen tot wooneenheden blijkt té kostbaar voor de gemeente, aldus Van Aken.
Maximaal twee jaar
De extra onderkomens aan de Obrechtlaan en bij Bozlust zijn voor de duur van maximaal twee jaar. Daarna moeten de vluchtelingen eruit. “We hopen dat de oorlog in Oekraïne voorbij is en dat de mensen dan weer terug naar huis kunnen”, merkt Van Aken op. Op dit moment lijkt de strijd zich daar echter te verscherpen, met de aangekondigde inzet van extra Russische troepen. Wat betreft de statushouders verwacht het college dat deze tegen die tijd in staat zijn om zelf een vaste woning te vinden in Bergen op Zoom. In de tussentijd volgen ze een integratietraject met onder meer taalonderwijs.
Asielzoekers Stoelemat
Daarnaast overnachten deze maand in De Stoelemat momenteel 85 asielzoekers zonder verblijfsstatus. Die moeten er per 1 oktober weer uit, naar een andere locatie buiten de gemeente Bergen op Zoom. Volgens burgemeester Frank Petter is de noodopvang in de Stoelemat een éénmalige oplossing. “De ruimte was toevallig voorhanden maar de opvang is niet ideaal, met stapelbedden in een grote zaal.” De regio wil uiteindelijk één vaste, centrale locatie voor crisisnoodopvang voor het gehele Markiezaatsgebied – merkt Petter op. Hij verwacht “dat deze er op niet al te lange termijn zal komen.”