Zevenbergen

Olof Sluiter bespreekt debuutroman in talkshow

Schrijver Olof Sluiter met inspiratiebronnen Roos en de Zevenbergse zeemeermin.

Schrijver Olof Sluiter met inspiratiebronnen Roos en de Zevenbergse zeemeermin.

Herbert Kats Herbert Kats

In de Zevenbergse talkshow Henk op Zondag houdt schrijver Olof Sluiter op 15 september zijn debuutroman Sirene ten doop. Volgens gastheer Henk den Ridder is het boek al voor de presentatie ‘een ongekend en onverwacht succes’ omdat het al uitverkocht is.

De talkshow in café De Bakkerij trekt al jaren elke derde zondag van de maand volop publiek. Samensteller/journalist Den Ridder strikt regelmatig spraakmakende gasten. Sluiter hoort wat hem betreft ook onder die noemer thuis.

Samensteller/gastheer Henk den Ridder (links) met enkele gasten van zijn talkshow. Foto YouTube
Samensteller/gastheer Henk den Ridder (links) met enkele gasten van zijn talkshow. Foto YouTube

De schrijver werkte tijdens de coronaperiode aan zijn debuut. De roman draait om barvrouw Roos, die alles ziet veranderen met de aanleg van een nieuwe stadshaven. Dat brengt sluimerende geheimen boven.

Vloek

Achterliggend gegeven is echter een lokale legende. Die vermeldt dat in januari 1421 een zeemeermin in de haven van Zevenbergen zwom. Volgens het verhaal vroeg zij mensen om een kom zoet water. Maar de bevolking keerde haar de rug toe.

Daarop sprak de zeemeermin een vloek uit: ‘Zevenbergen zal vergaan, maar de Lobbekenstoren zal blijven staan.’ Dat zelfde jaar verwoestte de St. Elisabethsvloed Zevenbergen. Alleen de Lobbekenstoren bleef gespaard.

Muziek

Om de boekpresentatie op te luisteren zijn er tijdens de talkshow ook twee optredens. Naast Olof Sluiter schuift de plaatselijke muzikant Rob Viskil aan, die zijn hele leven al in bandjes speelt. Viskil bouwde in de loop der jaren een collectie bijzondere gitaren op. De muzikant neemt er een paar mee en vertelt er het bijbehorende verhaal bij.