Zevenbergen

Omgevingsvergunning voor bouw asielzoekerscentrum Zevenbergen

Schansdijk in Zevenbergen (foto: Raoul Cartens)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De omgevingsvergunning voor de bouw van een asielzoekerscentrum aan de Schansdijk in Zevenbergen is onlangs verleend aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het gaat om een opvanglocatie voor maximaal tweehonderd personen. De komende zes weken kan er nog schriftelijk bezwaar tegen de vergunning ingediend worden.

In juli 2023 is de gemeenteraad van Moerdijk akkoord gegaan met de opvanglocatie. Toen gaf de gemeente aan dat het om maximaal vijftien jaar zou gaan. De verleende vergunning geldt maximaal tien jaar. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2025 de eerste bewoners hun intrek nemen.

De bewoners

De locatie gaat bij voorkeur eerst onderdak bieden aan alle aan de gemeente gekoppelde statushouders. Dat zijn mensen die een verblijfsstatus hebben en dus gekoppeld zijn aan de gemeente Moerdijk; dat houdt in dat de de gemeente een woning voor deze mensen moet vinden. Vervolgens is er plek voor statushouders die op een woning ergens anders in de regio wachten. Tot slot is er ruimte voor vreemdelingen met een kansrijke asielaanvraag die een plaatsingsadvies in de regio hebben.

Mocht er na de drie bovengenoemde groepen nog plaats vrij zijn voor anderen, dan gaat het COA over tot instroom van een andere doelgroep asielzoekers met een actieve asielaanvraag. Wanneer er vanuit het COA geen behoefte is aan aanvullende asielopvang, dan kan de gemeente ruimte verhuren voor de (maatschappelijke) opvang van andere doelgroepen.

Sommige bewoners zullen dus nog geen verblijfsstatus hebben. “Asielzoekers die in de opvanglocatie wonen en te horen krijgen dat hun aanvraag is afgewezen, moeten binnen 28 dagen de opvanglocatie verlaten. Daarin begeleidt het COA hen”, aldus de gemeente.

Vergunning inzien

Wie de vergunning in wil zien kan contact opnemen met het team Veiligheid, Vergunningen, Toezicht en Handhaving van de gemeente. Dat kan door te bellen naar 140168.

Lees ook: Gemeenteraad akkoord met asielzoekerscentrum voor 200 mensen in Zevenbergen