Roosendaal

Omwonenden benieuwd naar status Zonnepark Vroenhout

Paul Joachems Paul Joachems

Meer dan twee jaar geleden is het initiatief gestart voor de aanleg van een groot zonnepark ten westen van Roosendaal. De omwonenden van de Vroenhoutseweg willen nu graag weten waar ze aan toe zijn. Daarom vraagt raadslid Jac Wezenbeek van de fractie Wezenbeek aan het college wat de status is van dit plan.

Aan de Vroenhoutseweg moeten zo’n 35.000 panelen komen, goed voor circa 10 megawatt. Ongeveer 2700 huishoudens worden hiermee van energie voorzien. Dit zonnepark is een samenwerkingsproject tussen energiebedrijven Infinergy en Tomorrow Energy. In 2019 is de vergunning voor het park ingediend bij de gemeente Roosendaal.

Gaat het nu wel of niet door?

In de brief aan het college stelt Wezenbeek dat het Zonnepark Vroenhout in de oksel van de Vroenhoutseweg en de Heirweg moet komen. Maar dat het nog niet duidelijk is of dit park er komt. Zijn vraag is kort en bondig: “Wat is de status van dit plan nu?” Als wij hem spreken op de hoek van de Heirweg en de Vroenhoutseweg kijkt Wezenbeek over de akker waar de zonnepanelen mogelijk gaan verrijzen. “Dit is een plek die mij na aan het hart ligt. Ik heb hier jaren voorbij gefietst, ook naar het zwembad vroeger. Ik ben heel benieuwd of het nu wel of niet doorgaat. En ook de mensen in de buurt, die vragen aan mij wat de status is.”

Zicht op staal en glas

De omwonenden zijn volgens Wezenbeek niet blij met de komst van het zonnepark. “Not in my backyard zeggen ze altijd hè. De mensen die hier wonen die gaan straks kijken op staal en glas. En er komen wel bomen voor, een haag dat je het straks niet meer ziet, maar dat duurt weer een jaar of 5 á 10 voordat deze helemaal volgroeid zijn.”

Andere opties

Rentia van Gastel is een van de bewoners van de Vroenhoutseweg. Ook zij is tegen de komst van de zonnepanelen. “Ik vind het zonde van landbouwgrond en van het uitzicht. Het is nu allemaal vrij en open.” Van Gastel is van mening dat er in het agrarische Roosendaal wellicht andere opties zijn. “ Op al die blokkendozen hadden zonnepanelen kunnen komen. Als ze in de bouw daarvoor geschikt waren gemaakt. Daar had de gemeente wel invloed op kunnen uitoefenen. Want er gaat nu wel gemeenschapsgeld naar het vrijmaken van grond voor het plaatsen zonnepanelen. Dit had ook als subsidie of korting naar de eigenaren en bouwers van die grote panden kunnen gaan.“

Geen bitumen maar zonnepanelen

Ook Wezenbeek zou liever zien dat zonnepanelen worden geplaatst op daken van grote panden. “Kan er bijvoorbeeld niet worden vastgelegd dat bij nieuwe panden er verplicht zonnepanelen op komen? Ik weet dat dat niet makkelijk is, verzekeringstechnisch gezien bijvoorbeeld. Maar als er meer ‘dozen’ komen in Roosendaal zorg dan dat het dak niet van bitumen is maar van zonnepanelen.”

Lees ook: Bouw van grootste zonnepark van Roosendaal begonnen