Lepelstraat

Omwonenden gasexplosie Lepelstraat voorlopig nog niet naar huis

Woning in Lepelstraat zwaar beschadigd door explosie

De dag na de explosie wordt het dak van het pand voor zover dat mogelijk is dichtgemaakt (foto: ZuidWest Update)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De omwonenden van het huis in Lepelstraat waar een gasexplosie in heeft plaatsgevonden, kunnen in ieder geval de komende dagen nog niet naar huis. Het is nog niet bekend hoe lang dat gaat duren. Het dak van het pand wordt nu zo goed als mogelijk gedicht, het gebouw betreden is nog niet mogelijk.

Donderdagmiddag vond een gasexplosie plaats in een woning aan het Vossepad in Lepelstraat. De bewoner raakte zwaargewond en de woning ernstig beschadigd. Ook omliggende woningen raakten zodanig beschadigd, dat de bewoners tijdelijk elders moeten slapen.

De klap moet enorm geweest zijn. Zo is het kozijn van de voorgevel compleet naar buiten geblazen. Een binnenmuur is ook verdwenen door de klap. “Toen ik de klap hoorde dacht ik eerst dat de glasbak geleegd werd”, vertelt een buurtbewoonster. “Totdat ik hem hoorde schreeuwen. Dan schrik je echt enorm.”

Ze belde snel 112. Een buurman – een oud-brandweerman – ging de woning al in om de man te helpen. “Ze zeiden vanuit de meldkamer dat er absoluut niemand naar binnen mocht. Maar ja, hoe kon ik hem tegenhouden? Hij was al naar binnen.” Er raakte verder niemand gewond.

Woning in Lepelstraat zwaar beschadigd door explosie (2)
Het kozijn van het bovenste appartement is door de explosie naar buiten geblazen (foto: ZuidWest Update)

Het gebouw – dat bestaat uit vier appartementen – zou volgens meerdere buurtbewoners tegen het einde van de maand gerenoveerd worden. “Bij een leegstaand appartement in het gebouw ernaast waren ze al begonnen”, vertelt een man. “Maar dat ligt nu ook weer stil.” Het is volgens de omwonenden nog maar de vraag of er nog iets te renoveren valt. “Misschien moet het wel opnieuw opgebouwd worden.”

De woningen zijn van woningcorporatie Stadlander. “Wij zijn enorm geschrokken”, laat een woordvoerder weten. “Onze gedachten gaan uit naar het slachtoffer en de getroffen huurders.” Het is nog niet bekend hoelang de huurders niet in hun huis kunnen. En of ze überhaupt nog terug kunnen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de ernst van de schade aan de woningen. “Daarom kunnen we op dit moment nog geen verdere uitspraken doen over het verdere verloop.”

Samen met de gemeente en de huurders van de beschadigde woningen zoekt Stadlander een oplossing voor huisvesting voor in ieder geval de komende dagen. “We willen ervoor zorgen dat alle betrokkenen in deze periode goed worden ondersteund”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Gasexplosie in woning in Lepelstraat: man zwaargewond