Bergen op Zoom

Omwonenden Havendijk houden voet bij stuk: ‘Mirgantenhotel lost niets op. Handhaven wel’

Een ontwerpschets van het migrantencomplex bij de Oude Buitenhaven (Sabes Vastgoed / Covebo Uitzendgroep)

Han Verbeem Han Verbeem

Voor de tweede keer in korte tijd staat kermisondernemer Maurice Janvier voor de raadsleden: hij spreekt namens de Geertruidapolder over hun weerstand tegen de komst van arbeidsmigranten naar de Havendijk bij de Oude Binnenhaven. Het college wil meewerken aan de bouw een ‘migrantenhotel’ voor zo’n 500 arbeidsmigranten maar het laatste woord is daarover aan de gemeenteraad, benadrukt hij. En inderdaad klinkt er kritiek uit de raadsbankjes. “We zijn, net als u, verrast dat we het plan in de krant hebben moeten lezen”, merkt Piet Juten (BSD) op.

Met een grote delegatie komt Janvier naar de raadscommissie in het Bergse stadhuis, de publieke tribune loopt vol. De bezorgdheid van ondernemers en ondernemers is groot. “Het is een project met grote impact op de omgeving”, zegt Janvier. “We houden ons hart vast. Dit wordt een totale ontwrichting van de samenleving.” De ontwikkelaar stelt huisregels op, migranten die zich misdragen wordt de deur gewezen. “En waar blijven ze dan? Bij ons in de buurt”, voorspelt de buurtwoordvoerder. Hij stelt dat overlast onvermijdelijk is met inbraken, misdragingen en mensen die behoeften doen in de omliggende tuintjes. Kermisondernemers zijn vaak van huis en dat trekt ongure types aan. Met handhaving zou het nu al slecht zijn gesteld. “Laatst liep er een duister persoon rond die aan deuren rammelde en door onze tuinen liep. We hebben de politie gebeld maar er kwam niemand.”

Niet fraai

Deze zomer zijn de plannen voor het migrantencomplex in de publiciteit gekomen. Het is allemaal “niet zo fraai” voor de buren, merkt hij op. Die zijn volledig verrast door de komst van het wooncomplex. “Er hadden zich zeker niet zoveel bedrijven aan de Hollandhaven gevestigd als ze wisten dat er een migrantenhotel zou komen.” Want de raad had andere plannen met het gebied, aldus Janvier. Hier zouden juist maritiem gerelateerde bedrijven moeten komen. “Zeker gezien de verbreding van het Havenkanaal en het nabijgelegen jachthavenbedrijf is het daarvoor een ideale locatie.”

Calandweg

De komst van dit migrantenverblijf moet de overlast door illegale bewoning elders in de stad tegengaan, zo kregen de omwonenden van de gemeente te horen. “Voor een aanpak van de overlast is geen migrantenhotel nodig, maar wél handhaving op illegale kamerverhuur.” Het draait nu om geld, constateert de kermisondernemer. Bij een bezetting van 70 procent levert het migrantencomplex de gemeente jaarlijks 220.000 euro aan toeristenbelasting op. Bovendien is dit niet het enige arbeidsonderkomen dat op stapel staat. Ook zijn vergevorderde plannen voor een verblijf aan de Calandweg, tweehonderd meter verderop.

Afspraken

Het gaat om migranten die nu al werken in Bergen op zoom, zegt gemeenteambtenaar en ‘urban planner’ Luuk van Baalen. Volgens hem past de bouw van het migrantenhotel binnen de afspraken tussen de gemeenteraad en het college. Immers, binnen nu en vijf jaar dient er binnen de gemeentegrenzen huisvesting te zijn voor 1050 arbeidsmigranten te zijn. En het gaat om mensen die in de directe omgeving werken. “Voor 70 procent in Bergen op Zoom en de overige 30 procent in de nabije regio zoals Steenbergen of Tholen.” Verder weg is geen optie, benadrukt de ambtelijk begeleider. “Geen elke werkgever is er bij gebaar om die reiskosten te betalen.”, aldus Van Baalen.