Bergen op Zoom

Omwonenden probleemopvang De Kade eisen actie: ‘We zijn mentaal en fysiek óp’

De opvang van De Kade aan de Karel Doormanstraat.

Han Verbeem Han Verbeem

Wijkbewoners rondom De Kade aan de Karel Doormanstraat, de opvanglocatie voor verslaafden en mensen met een psychische aandoening, slaan opnieuw alarm over de aanhoudende onveiligheid in hun wijk. Intimidatie, openlijke drugshandel en zelfs geweld maken het dagelijks leven ondraaglijk – aldus raadslid Alperen Yilmaz (GBWP). Om hun noodkreet kracht bij te zetten, bereiden buurtbewoners een sit-in voor tijdens de meivakantie.

“De buurt wil laten zien hoe ernstig de situatie is,” zegt het GBWP-raadslid. “En ze dagen de collegeleden uit: kom hier wonen, ervaar zelf hoe de omwonenden zich voelen. Pas dan zullen ze écht begrijpen wat zij hier al jaren doormaken.”

Verslechterd

Ondanks eerdere meldingen, een petitie met 372 handtekeningen en gesprekken met de gemeente, is de situatie alleen maar verslechterd.
“Omwonenden voelen zich in de steek gelaten,” aldus Yilmaz. Zijn partij wil dat de gemeente de beloofde toezeggingen nakomt. Vorig jaar heeft het college een dringende oproep gedaan aan GGZWNB om De Kade te sluiten, maar concrete plannen zijn er niet – constateert het raadslid.

Oproep: sluit De Kade en herstel veiligheid

De bewoners eisen dat de gemeente ingrijpt en De Kade zo snel mogelijk sluit, stelt Yilmaz. “Daarnaast vragen zij om concrete maatregelen om de veiligheid te herstellen, zoals cameratoezicht, gebiedsverboden, preventief fouilleren en meer politie-inzet. Ook willen ze dat afspraken met GGZWNB bindend en controleerbaar worden gemaakt, zodat bij overtredingen direct wordt ingegrepen.”

Structureel probleem

Wat ooit begon als klachten over overlast, is inmiddels een structureel probleem geworden, stellen de bewoners. Yilmaz krijgt meldingen van ernstige misstanden: “Post en pakketten worden gestolen, bewoners worden geïntimideerd, en er vindt openlijk drugshandel plaats. De straat is een drive-thru geworden voor dealers,” aldus Yilmaz. “Ze zien dagelijks auto’s stoppen, drugsuitwisselingen gebeuren, en niemand grijpt in.”

Taser-stroomstoten

Daarnaast zouden bewoners ongevraagd worden benaderd door vreemden, wordt er lukraak bij deuren aangebeld en zijn er voorvallen van openlijk geweld waarbij taser-stroomstoten zijn uitgedeeld – dit in het zicht van kinderen. Het resultaat, constateert Yilmaz: “Ouders durven hun kinderen niet meer buiten te laten spelen, ramen en brievenbussen blijven dicht, en de sociale cohesie in de wijk is volledig verdwenen.”

‘Bewoners zijn gesloopt’

Niet alleen de fysieke onveiligheid, maar ook de psychische belasting is enorm. Bewoners zeggen constant op hun hoede te moeten zijn en het vertrouwen in de politie en gemeente volledig te verliezen. “De spanning en angst slopen de bewoners,” zegt Yilmaz. “Ze zijn mentaal en fysiek op.”

Wat de frustratie vergroot, stelt GBWP, is de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente. Bewoners ontvangen uitnodigingen voor bijeenkomsten pas op de dag zelf en slechts een klein deel van de wijk wordt op de hoogte gesteld. “Terwijl het college spreekt van positieve gesprekken, voelen zij vooral machteloosheid en teleurstelling.”