Roosendaal

Omwonenden zijn zwerfafval rondom fastfoodrestaurant helemaal zat

Alex Raggers stelt vragen over zwerfafval

Kitty Joachems Kitty Joachems

Het is zo gemakkelijk. Even wat te eten halen. Bij sommige fastfoodrestaurants hoef je er niet eens de auto voor uit. Maar er zijn nog te veel mensen die na de maaltijd hun rommel gewoon op straat gooien. De VLP ontving klachten over zwerfafval in de buurt van zo’n restaurant. Raadslid Alex Raggers klom daarom (opnieuw) in de pen. Wij spraken met hem in de buurt van een fastfoodrestaurant.

Vorig jaar stelde de raad ook al vragen over zwerfafval. Er kwam een extra boa op handhaving. Maar destijds liet wethouder Koenraad direct weten dat de prioriteiten voor deze boa nu nog liggen op toezicht en handhaving van de coronamaatregelen. Ook werd 40 duizend euro extra budget toegekend om inwoners voorlichting te kunnen geven.

Troep en ongedierte

Maar toch ligt er rond de afhaalrestaurants nog steeds veel troep. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de restaurants en de gemeente. Dat is zo ook vastgelegd. “Uit klachten die de VLP ontving van omwonenden blijkt dat een bekend fastfoodrestaurant ervoor kiest om niet direct na sluitingstijd op te ruimen maar pas de volgende ochtend”, stelt Raggers. Het leidt tot rommel in de buurt van het restaurant en het naastgelegen park met kans op ongedierte, stank en alle andere ongemakken van dien. En het ziet er gewoon niet uit.

Eten afhalen, afval opruimen

De gemeente presenteert campagnes als “Eten afhalen, afval opruimen.” Toch is dat volgens Raggers niet genoeg. “Op de website ziet het er goed uit. Het klinkt als een succesverhaal”, vertelt hij. “Maar als je wat verder kijkt dan blijkt dat zo’n website niet is bijgewerkt. Tot voor kort stond er bijvoorbeeld nog op dat de horeca nog dicht is terwijl deze alweer een tijdje open is. En ook updates, cijfers en een actueel beeld ontbreken op de website. Ook wij als raad krijgen die gegevens niet.” Wie op de website www.rsdaandebak.nl kijkt ziet dat negen restaurants uit de gemeente deelnemen aan de campagne.

Lees ook: Roosendaal zet gedragswetenschap in tegen zwerfafval bij afhaalrestaurants

Heeft gemeenteraad dan helemaal geen invloed?

“Op zich wel. Want ik zie dat er iets gebeurt op het moment dat ik mijn schriftelijke vragen heb ingediend”, antwoordt Raggers. “Zo ging de website even op zwart en was hij even later bijgewerkt.” Raggers fietste ook een rondje door het park om zelf polshoogte te nemen. “Op het eerste gezicht lijkt het redelijk opgeruimd maar als je beter kijkt zie je toch veel rommel. Niet alleen van dit restaurant. Ik zag ook wietzakjes, flesjes en andere troep”, aldus Raggers.

Wat moet er nu gebeuren?

Dat is helder volgens Raggers. “Communiceren, ons als raadsleden op de hoogte houden, afspraken maken voor zover die er nog niet zijn. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd of er afspraken zijn met dit specifieke restaurant en of er ook afspraken zijn gemaakt over wanneer de rommel wordt opgeruimd.” Ook voorlichting blijft een punt van aandacht. “Het is goed inwoners nog meer bewust te maken van het feit dat ze hun rommel moeten opruimen.” Hij geeft zelf het goede voorbeeld nu hij toch ter plaatse is voor dit interview. Hij bestelt een maaltijd voor zichzelf en zijn kinderen. Na het eten gooien zij hun afval netjes in de bak en fietsen ze naar huis.

 

Beluister hier het hele interview met Alex Raggers. Dit is eerder uitgezonden in Het Fractiehuis op ZuidWest FM.