Onderwijs CKB mogelijk ondergebracht bij RSG ’t Rijks, pand is ‘interessant gebouw’
Het CKB Centrum voor de Kunsten, aan de Burgemeester Stulemeijerlaan in Bergen op Zoom
De muziek- en danslessen van het CKB Centrum voor de Kunsten worden mogelijk ondergebracht bij scholengemeenschap RSG ’t Rijks. Dat is één van de opties die de gemeente Bergen op Zoom onderzoekt binnen de zogeheten businesscase, een doorontwikkelplan voor het CKB. Rector Leon de Rond van RSG ’t Rijks bevestigt dat er “verkennende gesprekken” zijn geweest tussen hem en de gemeente over een mogelijke integratie van de muziek-, dans- en cultuureducatie. De rector ontkent dat ’t Rijks momenteel in onderhandeling is met de gemeente over de aankoop van het CKB-pand aan de Burgemeester Stulemeijerlaan. “Maar ik sluit niet uit dat die gesprekken de komende maanden wel gaan plaatsvinden”, zegt hij. “Afhankelijk van de ontwikkelingen.”
Groei
De Rond noemt het CKB-pand een “interessant gebouw.” RSG ’t Rijks is de grootste scholengemeenschap in Bergen op Zoom en maakt een groei door. De scholengemeenschap biedt onderwijs aan op mavo, havo en vwo en beschikt reeds over eigen muziek- en podiumvoorzieningen. Er is al een grote theaterzaal. Extra schoolruimte door verwerving van het CKB-gebouw klinkt De Rond weliswaar als muziek in de oren maar – zo benadrukt de rector: “op dit moment is dat nog absoluut niet aan de orde.” De businesscase is immers nog niet uitgewerkt. Het CKB-pand, de voormalige Wihelminakazerne, staat schuin tegenover de hoofdvestiging van RSG ’t Rijks aan de Burgemeester Stulemeijerlaan.
Ontvlechting Cultuurbedrijf
Het CKB, in de volksmond beter bekend als de Muziekschool, verzorgt muziek-, dans- en cultuureducatie en maakt deel uit van het gemeentelijk Cultuurbedrijf. Dit cluster wordt momenteel ontvlochten als onderdeel van de miljoenenbezuinigingen gemeente Bergen op Zoom. Vorige week maakte het Bergse college een andere businesscase bekend, namelijk de reorganisaties bij museum Het Markiezenhof en theater De Maagd. De ontvlechting van het Cultuurbedrijf voorziet ook in een fusie tussen De Maagd en het poppodium Gebouw-T. Deze zouden hun gezamenlijke podiumactiviteiten vanuit een nieuwe organisatie gecombineerd gaan aanbieden. Het is de bedoeling dat deze fusie in augustus voltooid moet zijn, nog vóór de start van het nieuwe theaterseizoen.
Slimmer en beter
Wethouder Patrick van der Velden stelt dat binnen alle businesscases de zogeheten ’triple halix’ centraal staat: de samenwerking tussen overheid (gemeente), onderwijs en ondernemers. Deze ‘drie O’s’ zorgen gezamenlijk voor een efficiëntere, slimmere aanpak. “Creatieve bedrijven pakken kansen, studenten en leerlingen doen ervaring op en onderwijsinstellingen kunnen het lesaanbod beter afstemmen”, aldus Van der Velden. De businesscases zijn meer dan alleen een bezuinigingsslag: het is een kwaliteitsverbetering. “We kijken hoe we de dingen die we nu al doen, voor de toekomst kunnen behouden en nóg beter doen”, zo vat de wethouder het samen. De mogelijke samenwerking met RSG ’t Rijks is één van de opties. “Binnen de businesscase zijn we met het brede onderwijsveld in gesprek, dus ook andere instellingen.” Mocht blijken dat ’t Rijks het onderwijsaanbod van het CKB overneemt, dan blijven de lessen toegankelijk voor íedereen – benadrukt Van der Velden.