Roosendaal

Onderzoek naar bestuurscultuur geeft Roosendaalse burgemeester hoop

Burgemeester Mark Buijs was donderdagavond te gast in talkshow M².

Tomlin Smits Tomlin Smits

Mark Buijs is ondertussen een half jaar burgemeester van Roosendaal. Dit half jaar was een roerige periode. Zo stapten er in zijn college twee wethouders op wegens een onveilige cultuur. Dit leidde ertoe dat de burgemeester een intern onderzoek instelde naar de veiligheid binnen het college en de interne organisatie.

Het onderzoek volgde als reactie op het bericht van wethouder Sanneke Vermeulen. Zij diende haar ontslag in, waarbij zij aangaf zich niet altijd veilig te voelen binnen het college. Ook wethouder Arwen van Gestel besloot te stoppen, aangezien hij zich niet herkende in het beeld dat in de media over hem verscheen.

Onderzoek in volle gang

Buijs probeerde donderdagavond in de talkshow M² toe te lichten hoe hij tegen de bestuurscultuur in de gemeente Roosendaal aankijkt. Hij benadrukte dat hij nog niet te veel kon zeggen over het lopende onderzoek. Daarentegen heeft Buijs wel aandacht voor de mensen die hier onder lijden. “Het zijn mensen die hun hele ziel en zaligheid hierin leggen. Dan is het verschrikkelijk dat het anders loopt dan verwacht”, verklaart hij.

Het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond. Indien er hele bijzondere dingen naar voren komen, zal de uitkomst van waarschijnlijk eerder verschijnen. “Er zit haast achter”, zo vertelt Buijs. “Omdat de verkiezingen eraan komen en ik niet wil dat dit soort zaken de verkiezingen gaan beïnvloeden.”

De burgemeester benadrukt dat het niet alleen gaat om de twee wethouders. “De incidenten waren de aanleiding voor het onderzoek, maar we moeten goed kijken wat dat betekent voor de bestuurscultuur.” Hij geeft aan dat deze bestuurscultuur de basis heeft gelegd voor wat er gebeurd is. “Tegen de onderzoekers heb ik ook gezegd dat ze daar goed naar moeten kijken.”

Positieve toekomst voor Roosendaal

Buijs is wel blij om te zien dat het onderzoek ertoe heeft geleid dat er een nieuwe energie is ontstaan in het college. “We zitten hier namelijk ook voor de mensen waar we voor moeten zijn, hun uitdagingen moeten voorop staan.” Hij deelde hierna complimenten uit aan het hele college, die er hard aan gewerkt heeft.

Op vragen over de toekomst van Roosendaal vertelt Buijs dat de focus moet liggen op investeringen in de wijken waar nu te weinig aandacht is. “Een voorbeeld is de binnenstad, waar mensen onder verkeerde omstandigheden wonen.” Zo moet er volgens Buijs ook meer nieuwbouw komen om het centrum te versterken. Ook moet er iets met de leegstaande panden gedaan worden om verloedering tegen te gaan.

Lees ook: Zorg over ‘verkamering’ in Roosendaal duurt voort