Moerdijk

Onderzoek naar druk op leefbaarheid Moerdijk: ‘Maken ons grote zorgen’

Bewoners nemen met elkaar vragen door m.b.t. de leefbaarheid van Moerdijk, tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd en terwijl buiten de barbecue aan staat (foto: Wilmar van Dop).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het industrieterrein van de gemeente Moerdijk is volop in ontwikkeling. Maar die ontwikkeling heeft invloed op de leefbaarheid van het kleine aangrenzende dorp Moerdijk, waar slechts 1200 mensen wonen. Daarom voert de gemeente, samen met een adviesbureau en kerngroep Leefbaarheid dorp Moerdijk, een onderzoek uit naar de druk op de leefbaarheid van het dorp.

Er staat Moerdijk heel wat te wachten: de uitbreiding van een logistiek terrein waardoor er duizenden arbeidsplaatsen vrij komen – veelal voor arbeidsmigranten -, de uitbreiding van een vrachtwagenparkeerplaats, stroomnetaansluitingen in de vorm van grote krachtstations. En dat allemaal rondom het kleine dorpje. “Dat wekt wel onrust op ja”, vertelt Wilmar van Dop namens de kerngroep Leefbaarheid dorp Moerdijk.

Om te ontdekken hoe de leefbaarheid van Moerdijk er voor staat, en hoe deze er in de toekomst uit gaat zien, wordt er momenteel een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wordt gefinancierd door de gemeente en uitgevoerd door een adviesbureau samen met de kerngroep. “Maar je loopt met zo’n onderzoek al snel aan tegen het begrip leefbaarheid”, vervolgt Van Dop. “Want wat is leefbaarheid? Dat is heel erg breed.”

Activiteiten

Door middel van verschillende acties en activiteiten gaat uitgezocht worden wat de inwoners van het dorp verstaan onder het begrip leefbaarheid, hoe zij dit in hun woonplaats ervaren en welke voorwaarden zij hebben om de leefbaarheid te behouden. Dat gebeurt onder alle leeftijdsgroepen. “Er is al een bezoekje gebracht aan de basisschool, daar mochten de kinderen door middel van vragen beantwoorden en kleurplaten vertellen wat zij goed en stom vinden aan Moerdijk. Dat is heel goed gegaan.” Ook hebben alle inwoners een brief gekregen met daar op een qr-code, die leidt naar een online enquête. “En recent is er een gratis dorpsbarbecue georganiseerd waar mensen in ruil voor het beantwoorden van wat vragen, een drankje kregen.”

Resultaten mee naar spreektafels

Al die acties zijn wel nodig, meent van Dop. “De mensen zijn bang voor toezeggingen en weinig acties. Ze moeten altijd maar meegaan in de besluiten die worden genomen. Daardoor heerst er verslagenheid.” Maar tot nu toe loopt het onderzoek goed. Er worden tot 1 oktober gegevens verzameld. Daarna worden de resultaten gepresenteerd aan de bewoners, de gemeente en landelijke bekende beleidsbepalers. “De resultaten worden meegenomen naar alle spreektafels waarin de ontwikkelingen worden besproken die de leefbaarheid van Moerdijk raken”, aldus Van Dop.

Lees ook: Deze gemeenten krijgen vijftig miljoen euro door windpark op zee Lees ook: Truckparking gaat uitbreiden: ‘Opschalen naar 300 parkeerplaatsen en nieuwe voorzieningen’