Online huisarts Arene ter vervanging van Co-Med geen ideale oplossing
De huisartsenpraktijk van Co-Med in Bergen op Zoom is gesloten.
Patiënten van de in juni failliet verklaarde huisartsenvereniging Co-Med, kunnen terecht bij de online huisarts Arene. Het gaat in Bergen op Zoom om zo’n vijfduizend patiënten. Maar ideaal is de oplossing allerminst, menen de politieke partijen CDA/V-BoZ! en SP. Aanmelden bij de digitale huisarts zou namelijk niet altijd mogelijk zijn.
“We krijgen van meerdere mensen signalen binnen dat aanmelden niet goed gaat bij Arene”, vertelt Theo de Jong namens de SP. “Ze moeten zich steeds opnieuw aanmelden, of het aanmelden lukt gewoon helemaal niet. Misschien is de site wel overbelast door alle gebruikers. Handig is het niet.” Het resultaat is dat mensen dus nog niet zijn aangemeld bij Arene, en dus zonder huisarts zitten. Bovendien komen volgens De Jong deze klachten van patiënten die echt wel digitaal onderlegd zijn. “En de mensen die dat niet zijn, die hebben al helemaal problemen.”
Volgens het raadslid kunnen mensen met hun vragen terecht bij de drie DigiPunten, die in de bibliotheken van Bergen op Zoom gevestigd zitten. “Veel mensen weten alleen niet dat die punten er zijn. Misschien kan de gemeente daar wat meer bekendheid aan geven. Bijvoorbeeld via de website van de gemeente, of door het maandelijks op de gemeentelijke pagina van de Bode te plaatsen.”
Problemen gaan verder bij ziekenhuizen
De mensen die nu zonder huisarts zitten, komen ook in de problemen bij ziekenhuizen. “Ze kunnen zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, omdat er geen huisarts bekend is.” En na de afspraak dient zich vervolgens een nieuw probleem: waar gaan de uitslagen en specialistenbrieven heen? Want, een huisarts, die is er niet.
De problemen bereiken de partijen via het meldpunt dat in het najaar van 2023 is opgezet door de SP. “We maken ons grote zorgen”, is te lezen in een brief van de partijen, gericht aan het college van burgemeester en wethouders. “Zeker nu er ook weer een toename van Covid is. Waar kunnen de patiënten naartoe met hun klachten? De huisartsenpost is daar ook niet voor bedoeld.”
Andere oplossingen zijn nodig
“Een poosje terug heb ik aan de wethouder voorgesteld om de huur van het Kompas, het pand waar Co-Med gehuisvest zat, over te nemen. Zodra er beginnende huisartsen zouden willen starten in onze gemeente, zouden wij ze dan in die ruimte kunnen plaatsen.”, vervolgt De Jong. “Dat vond hij interessant, dus wie weet.”
Een andere mogelijke oplossing zou iets zijn wat in Den Haag tijdelijk wordt gedaan. Daar kunnen patiënten afhankelijk van hun postcode terecht bij al bestaande huisartsgroepen. “Zou een dergelijke constructie hier ook mogelijk zijn?”, luidt de vraag. De partijen vragen aan het einde van hun brief of de antwoorden vanuit het college middels een raadsmededeling gedeeld kunnen worden. “Want dan is gelijk iedereen op de hoogte”, aldus De Jong.
Lees ook: Marjolijn is patiënt bij Co-Med: ‘Ik raakte wel even in paniek’