Bergen op Zoom

Online stemhulp is niet te gebruiken voor blinden en slechtzienden

Mensen met een serieuze visuele beperking kunnen het systeem waarmee je een keuze moet aangeven helemaal niet zien.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Mensen met een visuele beperking blijken niet alleen tegen hindernissen aan te lopen bij het stemmen op zich. Het komen tot een goede keuze is al een hele uitdaging soms. De online stemhulp die veel gemeentes aanbieden is niet te doen als je er alleen voor staat.

Eerder deze week schreven we al over de 25-jarige Liselotte Huismans uit Bergen op Zoom, die voorheen zonder hulp niet kon gaan stemmen. Dat is nu opgelost, er staat speciale apparatuur op de stemlocatie in het stadskantoor. Maar blinde en slechtziende mensen komen voor meer uitdagingen te staan in het komen tot hun stem.

Stemhulp was niet te vinden

Riet Brusselaars komt eveneens uit Bergen op Zoom. Ze is niet alleen blind maar ook afhankelijk van een rolstoel. Haar probleem met kunnen stemmen begon al toen ze zich wilde verdiepen in de te maken keuze. Normaal gesproken heeft ze begeleiding en toen ze die vroeg eens te zoeken naar een online stemwijzer voor Bergen op Zoom kon zij niets vinden. Dus belde Riet met de gemeente maar dat leverde vooral verwarring op.

Onduidelijke info

Een medewerker van de gemeente vertelde in eerste instantie dat er geen stemhulp was. Riet moest de programma’s van de verschillende partijen maar online opzoeken, was de tip. Dat is nogal een klus en qua leesbaarheid zéker een uitdaging. Of er dan een debat kwam dat te volgen zou zijn? Ook dat kon de ambtenaar Riet niet vertellen. Later kwam er een nieuw bericht, per e-mail, van de griffier. Die meldde dat er wél een online kieswijzer staat op de website van de gemeente. Helaas bleek al snel dat je daar met een visuele beperking niets mee kunt.

Toen Riet de betreffende stemhulp opende kwam ze niet verder dan de titels en stellingen van deze kieswijzer. Die is zonder hulp van iemand die wel ziet niet in te vullen. Je moet namelijk in beeld een soort schuifje heen en weer plaatsen, bijvoorbeeld tussen antwoorden als ‘eens’ en ‘oneens’. Maar dan moet je dat schuifje, die balk en de antwoorden wél kunnen zien…

Verbeterpunten

Uiteindelijk heeft de ombudsman van Streekomroep ZuidWest samen met Riet de hele kieswijzer doorlopen, zodat zij op woensdagmiddag toch nog kon gaan stemmen. Maar duidelijk is dat er in dit deel van ons democratische proces nog wel het een en ander te verbeteren valt.

Lees ook: Slechtziende Liselotte uit Bergen op Zoom kan eindelijk zelfstandig stemmen