Onrust omtrent avondklok vraagt nog niet om extra veiligheidsmaatregelen
Stockafbeelding: Pixabay / Angel Glen
De ontwikkelingen omtrent de coronamaatregelen kwamen dinsdag ineens in een stroomversnelling toen de rechter de avondklok per direct van tafel veegde. De Nederlandse Staat reageerde meteen, door dezelfde middag nog die beslissing aan te vechten. Het levert her en der opnieuw zorgen op over de openbare veiligheid: gaan er nieuwe protesten van komen?
Door: Hans-Jorg van Broekhoven
Een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geeft te kennen dat er momenteel nog geen signalen zijn die tot extra maatregelen moeten leiden. De politie monitort zo veel mogelijk appverkeer en social media, om in beeld te houden of er rellen dan wel andere protesten te verwachten zijn. Dinsdagmiddag, kort voor de Nederlandse Staat met dat spoedappel de rechter om schorsing ging vragen het besluit te herzien, waren er bij de Veiligheidsregio nog geen signalen binnen die tot zorgen of zelfs maatregelen leidden.
Oproep Rutte
Premier Rutte deed bijna direct na de eerste rechterlijke uitspraak van dinsdagmorgen de oproep om sowieso de avondklok te blijven respecteren. Het zou nodig zijn om de aangekondigde derde coronagolf het hoofd te bieden. Critici bestrijden dat die maatregel daarvoor nodig is en wijzen op het feit dat er al genoeg andere regels gelden, zoals samenscholingsverboden en het feit dat iedereen maar één persoon per dag als visite mag ontvangen.
De gemeente Bergen op Zoom sluit zich aan bij de oproep van de premier. Woordvoerder Peter van der Graaf vertelt dat het kabinet druk bezig is met een noodwet. Ieder zou echter uit eigen verantwoording de oproep moeten volgen en zich aan de avondklok dienen te houden, stelt hij. Het is nodig om het virus er zo snel mogelijk onder te krijgen. Bergen op Zoom verwacht op de laatste carnavalsdag van 2021 geen ongeregeldheden na deze ontwikkelingen; “Maar we zitten er, samen met politie en de veiligheidsregio, wel bovenop.”