Bergen op Zoom

Ontwikkelaar trekt boetekleed aan: omwonenden Mazairacflat kunnen kiezen uit vijf ontwerpen

Eén van de vijf varianten voor de toekomstige Mazairacflat, waaruit de omwonenden kunnen kiezen.

Han Verbeem Han Verbeem

De omwonenden van de toekomstige Mazairacflat aan de Erasmuslaan kunnen kiezen uit vijf verschillende ontwerpvarianten. De huidige tekening gaat van tafel en projectontwikkelaar Nico de Bruyn gaat opnieuw met de buurt in gesprek. Dat bleek dinsdag uit de commissieavond van de Bergse gemeenteraad. De flat komt op de plaats van de nu al zes jaar leegstaande en vervallen Opelgarage, die een ‘rotte kies’ vormt in het straatbeeld.

Stevig protest

Tegen het geplande ontwerp van 12 etages hoog is stevig geprotesteerd door boze buurtbewoners, en wethouder Barry Jacobs komt hen tegemoet. Het college geeft pas goedkeuring aan het ontwerp als de dialoog écht goed is gevoerd. “Hoewel we het niet iederéén naar de zin kunnen maken”, benadrukt Jacobs. “Het college en uiteindelijk de raad moeten immers een keuze maken op basis van het algemeen belang voor Bergen op Zoom.”

Op de vingers getikt

“Het mag duidelijk zijn dat de wethouder mij op de vingers heeft getikt en dat is mogelijk ook terecht”, moest ontwikkelaar Nico de Bruyn toegeven. “We hebben de samenleving onvoldoende betrokken bij dit grootschalige project.”

Verschillende belangen

Het nieuwbouw project omvat circa 80 woningen, en dat aantal is nodig om het rendabel te maken. “Maar hoe we het project vormgeven, dat doen we sámen.” Daarom heeft De Bruyn een vijftal keuzevarianten gemaakt. Uiteindelijk moet daaruit een compromis ontstaan. De Bruyn wil bewust een ruimere keuze in het te realiseren bouwvolume voorleggen –  waarvan enkele compact zijn en andere juist meer de hoogte ingaan. “Iedereen heeft immers verschillende belangen en wat voor de één goed is, voor de ander weer niet.” Begin april verschillende varianten doorgeven aan gemeente. Dan zal het college een besluit nemen en aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen.