Ook Apotheek Zundert dicht rond kerstdagen door staking: ‘Enorme werkdruk’
Jeantine (rechts) en haar collega's zijn al meerdere keren gaan staken voor een betere cao (foto: Jeantine Kostense)
Onrust in apothekenland, want daar wordt momenteel volop gestaakt. Verschillende factoren en het spaak lopen van cao-onderhandelingen hebben ervoor gezorgd dat veel apotheken dicht zijn van 23 tot en met 27 december. Ook Apotheek Zundert sluit rondom de kerstdagen. “Ik maak me zorgen.”
De rechter verbiedt de stakingsacties van apotheekmedewerkers in de kerstperiode. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door de brancheverenigingen was aangespannen tegen vakbonden CNV en FNV bij de rechtbank Midden-Nederland.
Het is flink druk bij de apotheek van Zundert. “Maar het is nog te doen”, vertelt eigenaresse Jeantine Kostense. Ze is blij dat er zoveel mensen nu alvast hun medicijnen op komen halen. Een flinke klus voor Jeantine en haar collega’s. “We hebben 18 duizend patiënten. Maar gelukkig hebben we een goed team.”
De keuze om mee te doen met de landelijke sluiting is niet zomaar gemaakt. Jeantine maakt zich zelfs zorgen. “We proberen het nu zo goed mogelijk te regelen. Dat komt wel goed. Ik maak me alleen zorgen om de gevallen die rond de kerstdagen opduiken. We blijven wel bereikbaar voor spoed, maar ik ben bang dat we op 30 december een stroom aan recepten hebben.”
Toch is het nodig om te staken. De tarieven in de cao-apotheken lopen namelijk een stuk achter op die van de cao-ziekenhuizen en cao-huisartsen. Terwijl alle apotheekmedewerkers hetzelfde werk doen, krijgen degenen die binnen de cao-apotheken een stuk minder betaald. “Daardoor ben ik bang dat mensen dan liever in het ziekenhuis of bij een huisartsenpraktijk willen gaan werken.”
Er is een vreselijk medicijnentekort.
Ook is de werkdruk erg hoog, gaat Jeantine verder. “Er is een vreselijk medicijnentekort, daar moeten we constant alternatieven voor bedenken.” Dat gaat meestal goed in de apotheek in Zundert. Maar afgelopen zomer miste er een medicijn voor astmapatiënten. “We hebben toen een kleine lading kunnen krijgen voor alleen kinderen. Maar er is ook een tekort aan antibiotica, hartmedicatie en insulines. Dat wil je niet.”
Jeantine benadrukt dat de mensen uit Zundert en omstreken heel begripvol zijn. Ze heeft ook een aantal jaren in Rotterdam gewoond en gewerkt. “Daar zou ik nu niet aan de balie willen staan hoor. Daar heb ik regelmatig doosjes naar mijn hoofd gegooid gekregen. Zelfs wel eens een pinapparaat!” Maar, vervolgt ze: “Hier gaat de rek er ook een keer uit zijn, als we regelmatig geen medicijnen hebben.”
Er moet iets veranderen, daar sta ik volledig achter.
Ondanks dat Jeantine haar apotheek liever niet sluit, zet ze toch door. “Er moet iets veranderen. Daar sta ik volledig achter. Werken in een apotheek is heel secuur werk. Een komma verkeerd kan al een grote fout zijn.” Afgelopen maandag heeft een deel van de medewerkers ook al gestaakt. “Sommigen hebben daar zelfs hun vrije dag voor ingeleverd.”
Met de apotheek in Zundert komt het wel goed. Patiënten zijn op de hoogte van de sluiting en halen hun medicijnen nu al op. Er wordt vooruit gewerkt. “Maar ik maak me zorgen om de rest van Nederland. Er is een apothekerstekort en er zijn plekken waar niet vooruit gewerkt kan worden. Dit is geen leuke periode. Alles voor het goede doel, maar er mogen geen incidenten plaats gaan vinden.”