West-Brabant

Ook corona piekte tijdens Tullepetaons carnaval en Bergse vastenavend

Foto: Shutterstock

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Niet alleen de carnavals- en vastenavendvierders, ook corona piekte afgelopen week flink. Vanwege het leutfeest is er onder de rivier een stijging in het aantal positieve besmettingen te zien.

In Roosendaal heeft het virus flink toegeslagen. Gisteren zijn 447 positieve besmettingen vastgesteld bij Roosendaalse carnavalsvierders. Café Het Wapen van Roosendaal sluit zelfs een aantal dagen haar deuren. Maar liefst acht medewerkers raakten besmet. “We hebben twee jaar thuis gezeten, dan kunnen die vier dagen extra er ook nog wel bij,” vertelde eigenaresse Maaike Matthijssen aan Omroep Brabant. “Carnaval was geweldig!”

Testcapaciteit opgeschaald

Bergen op Zoom komt er wat beter vanaf. Van de vastenavendvierders zijn er gisteren 262 positief getest. In de gemeente Woensdrecht werden slechts 70 besmettingen vastgesteld.

Overigens zijn carnaval en vastenavend niet de enige oorzaken voor de landelijk coronapiek. Het gemiddelde ligt volgens het RIVM 15,5 procent hoger dan vorige week. Vanwege de versoepelingen en vele wintersporttripjes, verspreidt het virus zich nu makkelijker. De GGD schaalt de testcapaciteit daarom op. De rijen bij de teststraten zijn inmiddels namelijk langer dan de gemiddelde polonaise.

Lees ook: Wapen van Roosendaal dicht door coronabesmettingen na carnaval: ‘Maar het was geweldig’