Oorlogsdrama ‘In de Schaduw van weleer’ woensdag in première
In slechts anderhalf jaar tijd heeft de Roosendaalse filmmaker Michel de Brouwer met zijn team een film over de Tweede Wereldoorlog gemaakt. Het oorlogsdrama ‘In de Schaduw van weleer’ gaan woensdag in première.
De 75 minuten durende film gaat over een jonge joodse zuster die tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat werken in een ziekenhuis. Ze wordt verliefd op een officier van de Nederlandse vrijwillige SS, gespeeld door acteur Ferry Doedens. Het idee voor de film kreeg De Brouwer tijdens het spelen van een bordspel. “Ik dacht aanvankelijk aan een Jumani-achtige setting. In dezelfde periode raakte ik in gesprek met Tracey van Eijk, waar ik eerder een project mee draaide. Toen zijn we een beetje gaan sparren en bleek zij ook nog een script te hebben liggen, dat zij schreef toen ze zeventien jaar oud was”, zegt hij over het ontstaan.
Militaire proporties
Anderhalf jaar later is de film af. “Dat is echt heel snel voor zo’n soort gigantisch project. We hebben de film in elf dagen opgenomen en één persoon heeft de montage gedaan in een half jaar.” Aan de film werkten 80 mensen mee. “Op de drukste dag liepen er wel 48 mensen op de set”, zegt de maker over de opnamedagen die soms letterlijk militaire proporties aannamen. “Er zit ook heel veel tijd in het bij elkaar zoeken van de spullen en de kleding. Aan de hand van historische foto’s zijn we op zoek gegaan naar een bed uit de jaren dertig, een antiek bureau en uniformen uit die tijd.” Ook ging er ruim 300 uur aan research in de film zitten, want alles moest tot in de puntjes kloppen.
Trukendoos
Op het gebied van cameratechniek trok De Brouwer de trukendoos open. “We hebben analoge 8 millimeter beelden in de film verwerkt. Het is de kunst om met een klein budget toch de essentie te laten zien. Dat die beelden dan niet haarscherp zijn, is niet belangrijk.” Een bijkomend nadeel van analoog filmen is ook de ontwikkeltijd. “Tegenwoordig moet je de tapes opsturen naar Berlijn en zie je een maand later of de opnames gelukt of soms mislukt zijn.” Ook werd gebruik gemaakt van cameralenzen met een radioactieve coating.
Nucleaire lenzenroof
Onder meer de unieke lenzen werden eind vorig jaar gestolen bij een brutale lenzenroof in Utrecht. Tijdens het opruimen van de apparatuur werd er ingebroken in de auto van de filmmaker en is er een tas met lenzen, een aantal harde schijven met beeldmateriaal en zijn laptop gestolen. “Dat heeft een behoorlijke impact gehad. Er stonden productiedagen op de planning die we moesten verplaatsen.” Tot overmaat van ramp werd de producent ook nog op zijn vingers getikt door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De thoriumhoudende lenzen zenden namelijk ioniserende straling uit en mogen in Nederland niet zonder vergunning gebruikt worden. Mede om die reden zijn de lenzen vervangen door een ander type lenzen.
Lees ook: Filmmaker slachtoffer van brutale lenzenroof: ‘We hebben al een filmdag af moeten zeggen’In de Schaduw van weleer
Ondanks deze domper, en de productiekosten die flink in de papieren zijn gelopen, is de filmproductie tot een goed einde gebracht. “Ik heb de film bekeken en ik zat met een brok in m’n keel te kijken. Het hele plaatje is compleet en je kunt je als kijker niet losmaken van de film.” De Brouwer hoopt met zijn film het aangrijpende verhaal van de oorlog over te brengen. “Mensen die het hebben meegemaakt, kunnen het niet meer vertellen.”
Woensdag gaat de film in première in de Pathé-bioscoop in Utrecht. “Het is enorm spannend. Er zitten straks 250 mensen in de zaal die er allemaal iets van gaan vinden.” Mensen die de film willen bekijken kunnen op 15 en 16 september of 22 oktober voor 7,50 euro de film zien in theaterzaal Het Wilde Westen.
Crowdfunding
Na de bioscooppremière en de online vertoning is het voor de filmmakers nog niet klaar. “We gaan de film aanmelden voor festivals en we willen op 4 mei een landelijke release doen. Daarvoor moeten we honderden bioscopen in België en Nederland bellen, en scholen, musea en filmhuizen aanschrijven.” Om dit mogelijk te maken en 7000 euro schulden af te kunnen betalen is Michel de Brouwer een crowdfundingsactie gestart op het platform gofundme.