Roosendaal

Op Camp Thruster leer je alles over de bevrijding van Roosendaal

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ijsboerderij De Gerdahoeve in Schijf is deze week het decor van een bevrijdingskamp. Speciaal vanwege de tachtigjarige bevrijding van Roosendaal strijkt Camp Thruster neer op de locatie. Het kamp bestaat uit een Duits deel en een geallieerd deel. Reenactors uit heel Europa doen hieraan mee, en spelen, verspreid door de gemeente, de laatste dagen voor de bevrijding van Roosendaal na.

Op het terrein van de Gerdahoeve gebeurde tachtig jaar geleden enorm veel. “Het was een belangrijke plek vlakbij de grens van Nederland en België”, vertelt Johan Pieters van The Dutch Polar Bears. Er is op het veld een vliegtuig neergestort, er hebben onderduikers in de Gerdahoeve gezeten, maar ook Duitsers. En er liep een smokkelroute van de Gerdahoeve naar Essen. Dat werd gedaan door de Witte Brigade, het verzet van België.” Dat er zoveel op de locatie gebeurd is, is ook gelijk de reden waarom het tachtig jaar later de plek is voor Camp Thruster.

Reenactment

Het is grijs en regenachtig tijdens de eerste dag van Camp Thruster. Niet ideaal, maar het is wel ongeveer hetzelfde weerbeeld als dat het tachtig jaar geleden was. De eerste tenten zijn al opgezet en her en der lopen reenactors al in tenue over het terrein. De tentjes zijn laag en piepklein. “Vroeger lagen ze hier met zijn tweeën in”, legt Jari Bos uit. Hij is één van de reenactors die de komende week op het kamp verblijft. “Maar wij slapen er deze week alleen in hoor.”

Jari trekt samen met compagnon Marco Nansink de komende dagen door de gemeente Roosendaal. Ze zitten allebei bij de Dutch Re-enactment Group ’40-’45. Ze gaan de route afleggen die de geallieerden tachtig jaar geleden ook door de gemeente af hebben gelegd. “Daar hebben we wel wat voorstudie voor gedaan”, legt Marco uit. “Want het is wel belangrijk om het verhaal goed te kunnen vertellen.”

Programma

De grote spiegeltent is hét centrale punt van Camp Thruster. “Komt uit het jaar 1915. Hier vinden deze week lezingen plaats. Er zal ook iedere avond iets van muziek zijn”, vervolgt Johan. “De bioscoop van Roosendaal creëert hier een soort drive in-bioscoop. En zaterdag hebben we natuurlijk de Bevrijdingsrit.” Zaterdagavond is er een afsluitende feestavond. “Voor genodigden!”

Camp Thruster is tot zondag 3 november te bezoeken. Toegang is gratis. “En spreek hier gerust iemand aan, we geven je graag een rondleiding en leggen graag uit hoe het er tachtig jaar geleden aan toe ging.” De Bevrijdingsrit start zaterdag 2 november om 09.30 uur. “Hang de vlag buiten en kom ons aanmoedigen. Rond 16.00 uur hebben we een unieke tank en een groot orkest uit Engeland. Het wordt écht heel bijzonder.

Lees ook: Ga mee terug in de tijd naar de ‘Vier dagen hel’ van Roosendaal