West-Brabant

Op Keti Koti stilstaan bij discriminatie en racisme: hoe zit dat in Bergen op Zoom en Roosendaal?

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het is tijd dat Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de slavernijafschaffing op 1 juli, erkend wordt als officiële vrije dag. Dat vinden radiostation FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives. Daarnaast onderzoeken een aantal grote steden wat hun rol was bij het slavernijverleden, of ze roepen het kabinet op om meer bij thema’s als discriminatie en racisme stil te staan. In hoeverre gebeurt dit in gemeentes als Bergen op Zoom en Roosendaal?

“Als kleinere, regionale gemeente hoef je niet te wachten op de mensen van kleur om initiatieven te ondernemen. Je kunt gewoon zélf aan de slag, want er zijn genoeg aanleidingen om deze belangrijke gebeurtenissen te vieren en te herdenken,” vindt preventiemedewerker Jochen Dekker van RADAR. Het antidiscriminatiebureau, dat een meldpuntfunctie voorziet in 51 gemeentes waaronder Bergen op Zoom en Roosendaal, juicht ‘de herdenking van de gebroken ketenen’ toe. Keti Koti-vieringen in Roosendaal of Bergen op Zoom zijn daarentegen niet bekend, in Tilburg worden er wel herdenkingen gehouden.

Bij de wortel aanpakken

Eén van de aanleidingen waar Dekker op doelt, zijn de Black Lives Matter-demonstraties. In de deze regio waren er vrijwel geen Black Lives Matter-demonstraties, op een stil protest op de Grote Markt in Bergen op Zoom na.

Volgens Dekker kunnen gemeenteraden wel veel leren van de Black Lives Matter-beweging en Keti Koti-vieringen. Een grote groep Nederlanders, niet alleen van kleur, vindt namelijk dat discriminatie bij de wortel moet worden aangepakt. “Een overheid moet zijn rol gaan nemen en niet een beetje aan de zijlijn wachten. Ook als lokale, plattelandsgemeente kun je daar van alles mee. Dat lijkt vaak een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is echt niet.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NPO FUNX (@funxfm)

Weinig prioriteit

Door de Black Lives Matter-beweging ziet Dekker wel dat de aandacht rondom het thema toeneemt. Gemeenteraden voelen zich gesterkt om het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Dat is anders geweest, vertelt hij. “Vanuit het verleden zijn discriminatie-, inclusie- en diversiteitsbeleid een minor issue. Er wordt altijd weinig prioriteit aan gegeven en staat onderaan de lijst van gemeentelijke besturen.” Volgens Dekker geldt dit ook voor Bergen op Zoom en Roosendaal, hoewel zij volgens hem momenteel meer stappen ondernemen dan andere gemeentes in de Brabantse Wal.

Integraal beleid

Uit de Monitor Discriminatie 2020 Zeeland-West-Brabant blijkt dat er vorig jaar twintig door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten in Roosendaal waren, in Bergen op Zoom waren dit er veertien. RADAR maakte daarom een lokale vertaling van het Deltaplan tegen discriminatie. Daarin geeft het antidiscriminatiebureau advies aan gemeentes. “We kijken hierbij onder andere naar de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt en sport. We adviseren gemeenten om daar een integraal beleid van te maken.”

Aan de voorkant aanpakken

Roosendaal wil discriminatie en racisme snel aanpakken. Wethouder Klaar Koenraad is bezig met een actieplan, dat zich moet gaan richten op het voorkomen van discriminatie en de aanpak van de gevolgen ervan. Voor zover RADAR weet lijkt daar behoorlijk wat draagvlak voor te zijn in de gemeenteraad. “Dat is een bewijs dat discriminatiebestrijding boven alle politieke kleur gaat. Voorlichting en preventie is cruciaal om het probleem aan de voorkant aan te pakken. Dat doe je door er als gemeente gewoon mee aan de slag te gaan.”

Na de zomer gaat het actieplan naar de raad. Wethouder Klaar Koenraad was daardoor nog niet bereid om toelichting te geven aan ZuidWest Update.

Lees ook: Lunchtijd is protesttijd tegen racisme voor twee ‘anonieme’ actievoerders Lees ook: Roosendaalse Lijst wil uitleg over racisme- en discriminatiecijfers