Open brief van vluchteling aan Bergs college: Zet me niet uit Avondvrede
De kelder waar Olexandr zou moeten slapen maar hij voelt zich er niet veilig.
Op zestien april kreeg Olexandr Pinchuk een brief van de gemeente Bergen op Zoom. Hij verblijft als vluchteling in Avondvrede, de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Nadat hij in een eerder interview had uitgelegd waarom hij er momenteel niet de nacht doorbrengt, besloot de gemeente niet het gesprek aan te gaan maar hem aan te schrijven. Er werd hem een bijna onmogelijke keuze voorgelegd: Slapen in een ruimte die er volgens hem niet voor geschikt is of vertrekken.
Het aantal artikelen dat we als ombudsman en onderzoeksredactie al schreven over de kwestie is flink, en groeiende. Je leest er hieronder meer over in het dossier dat we aanlegden.
Olexandr is een van de mensen uit de opvang die ons benaderden omdat er het nodige niet goed ging, variërend van een gebrek aan voorzieningen tot onduidelijkheid over regels, zorg en daar bovenop een angstcultuur. Een deel van de bewoners durfde zich niet meer uit te spreken, uit angst voor represailles. Dit ontstond vooral nadat in februari een 21-jarige bewoner ’s avonds laat op straat werd gezet. Nu dreigt iets vergelijkbaars te gebeuren, wat de sfeer er vast niet beter op maakt.
Niet veilig
Nadat Olexandr zich wel meermaals openlijk uitsprak over zowel persoonlijke als meer algemene zorgen, is het er voor hem niet beter op geworden. Hij mocht als kunstenaar van een ruimte in de kelder gebruik maken maar na zijn openlijke protesten is die kamer tot zijn verblijf verklaard. Nog voordat de verwarming er was gemaakt, de nooddeur was hersteld, het sanitair weer werkte en de brandveiligheid beter op orde was, werd hij geacht daar voortaan te wonen en te slapen. Een bed staat er nog steeds niet en om het pand, letterlijk voor zijn raam, loopt ongedierte zoals ratten. Het is ook niet zeker dat ze buiten blijven. Redenen genoeg om je daar niet veilig te voelen.
Tijdelijke oplossing
Olexandr vond een oplossing. Overdag is hij meestal op Avondvrede, in de maatschappelijke ruimtes of in het grote atelier boven om aan zijn eigen kunst te werken. ’s Nachts slaapt hij voorlopig elders, bij een bekende, in de hoop op een andere kamer. Niet ideaal maar alles beter dan in die kelder moeten overnachten.
Vraag om begrip
De gemeente neemt met die oplossing geen genoegen en heeft hem schriftelijk voor een keuze gesteld. Hij moet helemaal weg uit Avondvrede of er toch beneden gaan overnachten. En in de brief staat dat hij voor 30 april gereageerd moet hebben. Verder bleef het stil, zowel de huismeester als de gemeentelijke coördinator hebben zich niet meer bij hem gemeld. Daarom heeft hij nu een open brief opgesteld, gericht aan zowel de burgemeester en wethouders als aan de directeur Sociaal en Veilig, die het gemeentelijke schrijven ondertekende.
Olexandr geeft aan dat hij graag in Avondvrede blijft maar ook een slaapkamer nodig heeft waar hij zich veilig voelt. Daarvoor vraagt hij begrip maar vooral ook een menselijke oplossing. Je leest zijn (Engelstalige) open brief aan het college hier. Voor de Nederlandse vertaling klik je hier. Hieronder de brief die de gemeente stuurde.