Bergen op Zoom

Opluchting én treurnis om aanpassing Pieten, petitie voor behoud Zwarte Piet

Han Verbeem Han Verbeem

De keuze van Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom om het uiterlijk van de Pieten aan te passen, heeft tot felle maatschappelijke discussies geleid. Ook de politiek heeft zich ermee bemoeid in Bergen op Zoom, waarbij zowel vóór als tegenstanders zich nadrukkelijk uitspreken. Een online petitie voor het behoud van de klassieke Zwarte Piet heeft inmiddels ruim 2.600 steunbetuigen; waarvan een groot deel echter anoniem en van buiten Bergen op Zoom.

Vorige week maakte de Stichting, die al meer dan een eeuw de jaarlijkse intocht van de Sint organiseert, bekend dat de Pieten voortaan een ander uiterlijk krijgen. Zo worden de gezichten niet meer egaal donker geschminkt en maakt het standaard kroeshaar plaats voor een meer gevarieerd kapsel. De organisatie was al enige jaren bezig met de aanpassing van het uiterlijk maar volgens voorzitter Daan Touw heeft de actuele maatschappelijke anti-racismediscussie het proces in versnelling gebracht.

Petitie

Op social media leidde dit besluit tot vele verhitte reacties, zowel van vóór- als van tegenstanders. De petitie ‘Zwarte Piet blijft welkom in Bergen op Zoom’ is een initiatief van het Brabantse PVV-Statenlid en inwoner van Bergen op Zoom, Mailkel Boon. De ondertekenaars willen dat Stichting het besluit terugdraait “om als vanouds een gezellig kinderfeest te organiseren voor alle kinderen met Zwarte Piet en Sinterklaas.”

Verbindend

Zowel de Stichting Sint Nicolaas als ook sommige Bergse politici, waaronder raadsleden Adam Ahajaj (PvdA) en Selin Karar (GroenLinks), vinden dat het Sinterklaasfeest met de nieuwe verschijning van de Pieten juist wél bijdraagt aan dat gezellige feest voor iedereen. Karar: “Kinderen kennen geen racisme of buitensluiting. Maar ze staan wel onder invloed van volwassenen. En het is daarom belangrijk dat we juist met een groots kinderfeest als Sinterklaas het goede voorbeeld geven.” Ahajaj vult aan: “We zijn opgelucht dat er nu vanuit de samenleving zelf verandering komt en we vinden het jammer dat de lokale politiek geen verantwoordelijkheid heeft durven nemen op dit dossier. We staan in elk geval achter de Stichting en vinden dat de gehele gemeenteraad dit zou moeten doen.”

Subsidies

Ton Linssen (Lijst Linssen) ziet echter in de verdwijning van de traditionele Zwarte Piet een teloorgang van het Nederlandse cultuurgoed en vindt dat de gemeente moet ingrijpen door de subsidiekraan dicht te draaien. Hij lijkt daarin geen bijval te krijgen van andere raadsleden; de meeste fracties vinden het uiterlijk van de Pieten geen onderwerp waar de Bergse politiek zich druk om moet maken. “We hebben momenteel wel belangrijkere onderwerpen op ons bord liggen”, zegt Aydin Akkaya (GBWP). Daarmee doelt hij op de beheersing van de gemeenteijke miljoenenschuld en de reorganisaties en bezuinigingen die daarmee gepaard gaan.

Medewerkers vóóraf op de hoogte gesteld

Linssen suggereert verder, dat de medewerkers van de Stichting niet vooraf op de hoogte gesteld zouden zijn door het bestuur. Echter, de vrijwilligers zijn daags vóór de persverklaring in een interne bijeenkomst geïnformeerd over de voorgenomen veranderingen aan het uiterlijk van de Pieten – zo benadrukt de Stichting. Medewerkers die niet daarbij aanwezig konden zijn, zijn achteraf nog persoonlijk bijgepraat over het besluit.