Opvang dak en thuislozen kan beter maar wie betaalt het?
Stockfoto: Pixabay / Alina Kuptsova
Recent kwam er vanuit de Roosendaalse politiek en het college aldaar, kritiek op hoe Bergen op Zoom als centrumgemeente de opvang van dak- en thuislozen in de regio organiseert. De Bergse GroenLinks afdeling stelt er nu vragen over aan B en W. WijZijn Traverse bestuurder Ad van Rijen meldt desgevraagd alvast waar een groot deel van het probleem zit.
Door: Hans-Jorg van Broekhoven
Het gaat niet goed met de opvang van dak- en thuislozen in Zuidwest-Brabant. Dat bleek recent bijvoorbeeld toen een boswachter ontdekte dat er meerdere mensen in de bossen overnachten. Dat bleek tevens uit een door de gemeente Bergen op Zoom gehouden onderzoek onder de doelgroep. En onlangs liet Karen Suijkerbuijk-Ader, lijsttrekker van de Roosendaalse ChristenUnie afdeling, zich ontvallen ontevreden te zijn over de wijze en mate van opvang.
Ongewenste situatie
De Roosendaalse GroenLinks wethouder Klaar Koenraad trok er ook al eerder over aan de bel bij buurgemeente Bergen op Zoom. Ze gaf schriftelijk haar zorgen aan over de geboden opvang en krijgt nu bijval van haar partijgenoten. “Een zeer ongewenste situatie”, noemt raadslid Selin Karar de stand van zaken, namens de Bergse GroenLinks afdeling. Ze heeft het college van haar gemeente aangeschreven en wil weten waarom er zo veel mis gaat, “vanuit humanitair oogpunt, maar ook vanuit het belang van de volksgezondheid.”
In maart liet staastsecretaris Blokhuis weten dat er door het kabinet 200 miljoen extra beschikbaar is gesteld voor woonplekken met begeleiding van dak- en thuislozen. Karar vraagt zich onder meer af of daar al iets mee is gedaan. Ze wil ook weten of het Bergse college de Roosendaalse kritiek deelt.
Te weinig budget
Ad van Rijen is bestuurder bij WijZijn Traverse, de organisatie die uitvoering geeft aan de opvang. Hij legt uit dat zijn teams heel graag meer zouden doen, en daar ook de kennis en capaciteit voor in huis hebben, maar er zijn geen budgetten voor. Als uitvoerende partij wil hij buiten de bestuurlijke en politieke discussie blijven. Hij hoopt dat de gemeenten, die blijkbaar verschillende ideeën en verwachtingen hebben, het eens kunnen worden. Wel zullen er structureel extra middelen beschikbaar moeten zijn, als er meer opvang en begeleiding worden verwacht.
In de afgelopen jaren is het aantal dak- en thuislozen alleen maar toegenomen, legt Van Rijen uit. Meer budgetten zijn er tot nu toe echter niet voor beschikbaar gesteld, regionaal of van het Rijk. Er ligt nu wel een ingediend plan in Den Haag, meldt de bestuurder. Binnenkort moet duidelijk worden in hoeverre dat aanvullende financiële ruimte en mogelijkheden geeft.